Ministerstvo nařídilo kontrolu CK kvůli vybírání spropitného

07.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. července (ČTK) - Ministerstvo financí nařídilo hloubkovou kontrolu všech cestovních kanceláří, které od svých klientů vybírají hlavně při zájezdech do Egypta spropitné. Stěžují si na to stovky klientů; někteří z nich po příjezdu zaplatili až 80 dolarů na osobu, tedy asi 2000 korun, a to bez účtenky. Cítí se podvedeni, protože zájezd se jim tak prodraží. Ve zprávách to uvedla televize Nova.

Pro stát je nepřiznaný příjem z takzvaného "bakšišného" daňovým únikem, a proto ministerstvo financí nařídilo finančním úřadům hloubkové účetní kontroly až do roku 2001. "Budeme kontrolovat, jestli to bylo vybíráno tady v České republice, jestli to bylo vybíráno v korunách, jestli to vybírala cestovka," řekl Nově ředitel Finančního úřadu v Hradci Králové Jan Vorlíček. Výsledky kontrol cestovních kanceláří a agentur budou podle MF známy do konce září.

O problému s nelegálními doplatky cen zájezdů informoval již v červnu server Euro OnLine s tím, že problémem se začala zabývat Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Podle serveru se tato praxe nápadně často týká mimořádně levných zájezdů, například tzv. last minute.

Některé kanceláře doplatky zdůvodňují příspěvky na úklid v hotelu, spropitným pro personál a podobně. Asociace proto bude jednat s Českou obchodní inspekcí a ministerstvem pro místní rozvoj o tom, jak takové klamání spotřebitelů odhalovat a postihovat, informoval server.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK