Cena ropy se po výbuchu v Londýně snížila jen přechodně

07.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN/NEW YORK 7. července (ČTK) - Ceny ropy se ve čtvrtek ráno zvýšily na novou rekordní hodnotu, ale jakmile vešla ve známost zpráva o sérii výbuchů v Londýně, prudce klesly. Později ale část ztrát smazaly a barel americké lehké ropy West Texas Intermediate začal opět zdražovat. Cena se ustálila na 60,73 USD a za den tak klesla jen o 55 centů.

Nejbližší termínový kontrakt na americkou ropu se během dne vyšplhal na historické maximum 62,10 USD, ale krátce po oznámení série výbuchů v Londýně cena spadla o téměř devět procent těsně nad 57 dolarů. Vysoká cena ropy odrážela obavy z hurikánů, které se formují v karibské oblasti a blíží se k pobřeží USA.

V Londýně ráno vybuchlo několik náloží, převážně v metru a několika autobusech. Zraněny jsou stovky lidí a zřejmě více než 50 jich útok nepřežilo. Zatím není jasné, kdo za útoky stojí, ale hovoří se o jedné z odnoží teroristické sítě Al-Káida. Výbuchy se objevily v den, kdy v Británii začalo jednání skupiny G8.

K pobřeží Spojených států se blíží hurikán Dennis, který by mohl ochromit těžbu ropy v Mexickém zálivu. Kvůli těmto obavám se také cena ropy vrátila k výchozím hodnotám. Předtím prudce klesla v reakci na tragédii v Londýně. Pozorovatelé se zpočátku obávali, že by série útoků mohla zpomalit růst ekonomiky.

Ve Spojených státech byla zveřejněna pravidelná týdenní zpráva o stavu zásob ropy. Statistika ministerstva energetiky ukázala, že zásoby ropy minulý týden klesly zhruba o 3,6 milionu na 324,9 milionu barelů. To je mnohem více, než čekali analytici, kteří se v průzkumech domnívali, že pokles bude činit 1,1 milionu barelů.

Za poklesem zásob se skrývá jednak pokles dovozu, jednak růst kapacity rafinerií. Dovoz klesl o 752.000 na 10,22 milionu barelů denně. Kapacita rafinerií naproti tomu vzrostla o 1,8 procentního bodu na 98,1 procenta. To je nejvíce od začátku roku 1999. Zásoby benzinu klesly o 900.000 na 215,3 milionu barelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK