HN: Rozpočet na příští rok počítá se schodkem 76 miliard korun

08.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. července (ČTK) - Ministr financí Bohuslav Sobotka počítá v návrhu rozpočtu na příští rok se schodkem 76,4 miliardy korun proti letošním téměř 84 miliardám. Návrh počítá s výdaji 923 miliard korun, vláda se však Bruselu zavázala, že neutratí víc než 915 miliard, informují dnešní Hospodářské noviny.

Sociálním demokratům pomohla při sestavování návrhu rostoucí ekonomika, která zvyšuje příjmy státu z daní a pojistného, uvádí deník. Ministerstvo předpokládá, že lidé a firmy odvedou v příštím roce státu 846,6 miliardy korun, což je o téměř 22 miliard víc než letos.

Návrh však zatím nepočítá s poklesem daní z příjmů, který už schválila vláda. Pokud ho schválí i parlament, přijde stát asi o 15 miliard korun. Sobotka doufá, že se tento výpadek částečně nahradí vyšší výběr spotřebních daní.

Materiál ministra financí obsahuje zatím jen celkové příjmy, výdaje a schodek. Teprve po schválení návrhu se rozdělí peníze mezi ministerstva. Nejmenovaný zdroj HN sdělil, že nový rozpočet bude mít vysoký rezervní fond. Z něj získají peníze ti ministři, kteří nebudou spokojení s tím, co jim ministr přidělí.

Sobotka ve čtvrtek řekl ČTK, že úspory v rozpočtu na příští rok budou moci být nižší, než dosud uvažovaných 30 miliard korun. Důvodem je podle něj rychlejší než očekávaný růst ekonomiky. Chce předložit rozpočet s takovým schodkem, aby ČR splnila závazek vůči EU a schodek veřejných rozpočtů nepřekročil 3,8 procenta HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK