Privatizace části Gaz de France vynesla 4,5 miliardy eur

08.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 8. července (ČTK) - Částečná privatizace francouzské plynárenské společnosti Gaz de France (GDF) vládě vynesla zhruba 4,5 miliardy eur (asi 135 miliard Kč). Prodej akcií byl největším veřejným úpisem za poslední tři roky, a proto na sebe poutal značnou pozornost investorů i médií. Vládě nyní zůstane v GDF asi 78 procent akcií.

Cena akcií GDF byla pro institucionální investory stanovena na 23,4 eura, což je na horní hranici indikativního pásma 20,7 až 24 eur. Zájem byl velmi vysoký a třicetkrát převýšil počet akcií nabízených k prodeji.

Samotný Gaz de France z prodeje nových akcií získá necelé dvě miliardy eur, zatímco zbytek obdrží vláda. "Stát získá téměř 2,5 miliardy eur," řekl na tiskové konferenci ministr financí Thierry Breton. Francie podle něj použije peníze na investice do průmyslu a na další projekty.

Manažeři fondů se s vidinou účasti na gigantické privatizaci zařadili do fronty na akcie a poptávkovou stranu tak výrazně zatížili. Láká je především výborná finanční situace firmy, která má vysoké hotovostní zdroje a dominantní pozici na trhu s plynem. Tomu se nyní velmi daří.

"Nabídka oceňuje GDF na zhruba 22,6 miliardy eur. Pokud bude uplatněna rovněž opce na dodatečný nákup akcií, což předpokládám, bude hodnota činit až 23 miliard eur," řekl agentuře Reuters zdroj z bankovního světa. Cena mohla být stanovena i výše, avšak vláda ji podle něj nechtěla zvyšovat.

Obrovský zájem o akcie GDF znamenal úlevu hlavně pro vládu. Ta chce získané peníze mimo jiné využít i k podpoře nových pracovních příležitostí. Prodej akcií také naznačil, zda Francie uspěje i v další významné privatizaci roku. V říjnu chce totiž z části zprivatizovat elektrárenskou firmu Electricité de France.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK