Koruna ráno mírně posílila na 30,22 Kč/EUR, dolaru oslabila

08.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. července (ČTK) - Koruna dnes ráno mírně posílila na 30,22 Kč/EUR, což je zhruba o dva haléře více než při čtvrtečním závěru. K dolaru česká měna oslabila na 25,37 Kč/USD. Informoval o tom Tomáš Vlk ze společnosti Patria Online. Situace na devizovém trhu se podle něj po čtvrtečních turbulencích uklidnila. Ve čtvrtek koruna prudce oslabila po strmém pádu polského zlotého, slovenské koruny a teroristickém útoku na Londýn.

Vlk předpokládá, že dnešní statistika státního dluhu za 2. čtvrtletí, kterou odpoledne zveřejní ministerstvo financí, se na kurzu koruny vůbec neprojeví. Příští týden by však mohly s kurzem české měny výrazněji zahýbat data o inflaci a nezaměstnanosti za červen a o květnové průmyslové výrobě, kde se čeká výrazný růst.

Zklidnění dnes dorazilo i na eurodolarový trh. Dolar umazával ztráty, které utrpěl ve čtvrtek po explozích v Londýně a posílil až na 1,1913 USD/EUR, což je silnější hodnota než před teroristickými útoky. Investoři navíc očekávají příznivou statistiku o vývoji nových pracovních míst v USA, dolar tak zřejmě dále posílí. Jedinou měnou, která se dosud nevzpamatovala z překotných čtvrtečních událostí, zůstává britská libra. Po začátku dnešního obchodování se totiž znovu propadla na 19měsíční minimum.

Teroristé na Londýn zaútočili ve čtvrtek ráno. Při třech explozích v metru a jedné v autobuse zahynulo nejméně 37 lidí a dalších 700 bylo zraněno. K útoku se přihlásila skupina, která je údajně spojena s Al-Káidou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK