Pražská burza dopoledne posiluje, stejně jako trhy západní Evropy

08.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. července (ČTK) - Akcie na pražské burze dnes korigují čtvrteční ztráty po teroristických útocích v Londýně a stejně jako na západoevropských burzách cenné papíry zhodnocovaly. Hlavní index PX 50 byl před polednem silnější o 0,38 procenta na 1223,7 bodu, užší index PX-D přidal 0,58 procenta na 2994,4 bodu, uvedl trh.

"Podobně jako ostatní trhy v Evropě, i pražská burza si dnes dopoledne po vcelku hektickém včerejším obchodování úlevně oddechla," uvedl Petr Žabža z Patria Direct.

Londýnský index FTSE 100 ve čtvrtek krátce po útocích propadl o zhruba čtyři procenta, den pak končil celkově o více než jedno procento níže. Dnes dopoledne zatím index přidal 0,8 procenta na 5200,1 bodu, uvedla agentura Reuters. O téměř procento dnes zhodnotily indexy ve Francii a Nizozemsku, přidaly také akcie v Belgii i Švýcarsku.

Z tuzemských akcií měli dnes obchodníci tradičně největší zájem o cenné papíry společnosti ČEZ. Její akcie před polednem posílily o 0,6 procenta na 481,50 bodu. O zhruba procento zhodnotily akcie Českého Telecomu, společnosti Orco, Erste Bank a Komerční banky.

Naopak v červených číslech byly dopoledne akcie společnosti Unipetrol a nejvíce dnes ztratil Philip Morris, který korigoval čtvrteční téměř pětiprocentní růst a ubral více než dvě procenta na 18.236 korun za akcii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK