Cena ropy se dál zvyšuje, Brent je nad 60 dolary za barel

08.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 8. července (ČTK) - Světové ceny ropy obnovily růst, který přerušily bezprostředně po čtvrtečních útocích v Londýně. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate se prodává za více než 61 dolarů. Nad hranici 60 dolarů se posunula rovněž cena severomořské ropy Brent.

Cena ropy ve čtvrtek dopoledne vystoupila na nové historické maximum 62,10 USD, ale bezprostředně po oznámení útoků v Londýně spadla o více než čtyři dolary, což je asi 6,5 procenta. Ještě ve večerních hodinách ale růst obnovila. Zpočátku panovaly obavy, že kvůli útoku teroristů bude mít ekonomika problémy.

Ceny ropy se zvyšují na stále nová maxima a odrážejí rostoucí názor, že ani drahá ropa nesníží růst globální ekonomiky. Ani útok teroristů v Londýně ekonomiku nezpomalí tak, jak ji zpomalil útok teroristů na Washington a New York 11. září 2001.

"Bombový útok v Londýně poptávku po ropě příliš nesníží. Objevuje se na pozadí růstu britské i globální ekonomiky, který zůstává silný," řekl šéf organizace Global Energy Antoine Halff. Světová ekonomika loni vzrostla o 5,1 procenta, což je mimořádně silné tempo.

Letošní růst globální ekonomiky bude podle ekonomů slabší, což částečně způsobují i vysoké ceny ropy. Útlum tempa ale nebude příliš výrazný. Ekonomové předpokládají, že globální ekonomika by mohla vzrůst asi o čtyři procenta. To je nepatrně vyšší odhad než v podobném průzkumu v lednu.

"Očekáváme, že globální růst i nadále povedou Spojené státy a Čína," řekl jeden z analytiků v Londýně. Podle něj budou USA hrát roli tahouna globální ekonomiky i letos. Někteří pozorovatelé ale tvrdí, že pokud se cena ropy udrží nad 60 dolary, mohla by snížit růst ekonomiky o 0,1 až 0,2 procentního bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK