Díky levným hypotékám ceny tržních nájmů v Praze klesají

08.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. července (ČTK) - Zejména díky levným hypotečním úvěrům a pokračující privatizaci bytového fondu se ceny tržních nájmů v Praze za poslední rok snížily o deset až 20 procent. V případě deregulace by dál klesly až o 50 procent. Vyplývá to z odpovědí realitních kanceláří oslovených ČTK.

Klesly ceny panelových i cihlových bytů, stále však platí, že ceny panelových bytů jsou levnější, uvedla Michaela Špačková z realitní kanceláře Maxima Reality. Podle ní ceny tržního nájemného za poslední rok klesly až o 20 procent. Důvodem jsou snadné a levné hypoteční úvěry, díky kterým si lidé raději pořizují vlastní bydlení, než aby platili vysoké tržní nájmy.

Pokles cen je o něco nižší než v minulém roce, kdy se pronájem bytu v panelovém domě snížil proti roku 2003 zhruba o pětinu. V současnosti se panelový byt 2+1 o velikosti 57 metrů čtverečních v Praze 10 pronajímá za zhruba 10.500 korun bez poplatků, řekla jednatelka Palladium Reality Ivana Cikánková. Minulý rok stál pronájem podobného bytu 12.000 korun měsíčně bez poplatků. "Dlouhodobě očekáváme pokles cen panelových domů a stagnaci či mírný pokles u cihlových domů," dodala Cikánková.

K žádaným bytům patří byty blíže centru. Lidé mají zájem o byty ve vyšším patře, většinou o 2+kk nebo 2+1, které jsou cenově srovnatelné nebo o málo dražší než garsoniéry nebo 1+kk. Roli také hraje dobrá dopravní infrastruktura.

Garsoniéra v panelovým domě v Praze se v současnosti pronajímá měsíčně za 6000 až 7000 korun včetně poplatků, uvedl jednatel společnosti Eurobyty Marek Veselý. Proti minulému roku je tato cena o deset až 15 procent nižší. Vedle dostupných hypoték klesly podle něj tržní nájmy i kvůli předražení tržních nájmů z předchozích let. "Ceny pronájmů klesaly i díky pokračující privatizaci bytového fondu," doplnil jednatel Akropolis Reality Daniel Krejča.

V případě deregulace nájmů by se tržní ceny podle realitních kanceláří dále snížily. "Pronájem bytu by se rozhodně zlevnil. Ceny na trhu by klesly o 20 až 25 procent," řekl generální ředitel Českomoravské realitní Petr Vosmík. Byt 3+1, který se podle něj nyní pronajímá za zhruba 10.000 korun měsíčně bez poplatků, by tak stál kolem 7500 korun. Podle jednatelky Palladium Reality by se tržní nájmy v Praze proti současným cenám snížily dokonce až o polovinu.

Pronájem nemovitosti je podle realitních kanceláří častý způsob financování hypotéky. "Mnoho lidí totiž vlastní dvě nemovitosti. Jednu pronajímají, například byt v centru, a splácejí tak hypotéku (dům mimo město)," uvedla Cikánková.

Hypoteční úvěry jsou nyní nejlevnější v historii České republiky, a mnoho lidí proto raději řeší bydlení pořízením vlastní nemovitosti než splácením vysokých tržních nájmů. Například starší byt 2+1 za 1,6 milionu korun při pětileté fixaci a dobou splatnosti 20 let přijde na 10.000 korun měsíčně. Jde o případ, kdy si lidé veškeré finanční prostředky na koupi bytu půjčí. V případě, že mají část vlastních úspor, se splátky snižují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK