Peníze z EU pro prvovýrobce potravin budou nejdříve na podzim

08.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 8. července (ČTK) - Prvovýrobci potravin, tedy například mlékárny a pekárny, si budou moci o peníze z operačních fondů Evropské unie požádat nejdříve na podzim nebo až začátkem příštího roku. V roce 2006 by na investiční akce mohly vyčerpat stamiliony korun. Řekl to ministr zemědělství Petr Zgarba.

Podle původních záměrů měly firmy čerpat dotace už mnohem dříve. Potravinářská komora ale loni přešla pod ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), prostřednictvím kterého chtěla dotace získat. Ministerstvo průmyslu ale firmám peníze nepřidělilo, protože Úřad pro hospodářskou soutěž rozhodl, že zpracovatelé prvotních zemědělských produktů spadají pod ministerstvo zemědělství. Firmy se vrátily zpět k ministerstvu zemědělství, které novou dohodu s EU teprve připravuje, řekl Zgarba.

Výrobci potravin mohou v příštím období z EU získat 300 až 500 milionů korun. Pro zemědělce, kteří už dotace čerpají, jsou v operačních programech EU připraveny asi dvě miliardy korun. "Základní zemědělská výroba je v horším finančním stavu než podniky v potravinářském průmyslu, bude potřebovat větší podporu," řekl Zgarba.

Výrobcům potravin evropské peníze chybí. "Investovat musíme v každém případě, jinak bychom nebyli schopní konkurovat na zahraničních trzích. Firmy z okolních států, především z Polska, se nám diví, že jsme na tom s dotacemi tak špatně," řekl generální ředitel Mlékárny Kunín Zbyněk Gebauer. Mlékárna potřebuje investovat především do drahých technologií na výrobu produktů s dlouhou záruční lhůtou.

Průměrná dotace na investice je v zemědělství kolem 40 procent z uznatelných nákladů.

Potravinářské firmy přešly loni k MPO mimo jiné proto, že mnohé podniky nebyly schopny splnit podmínky vyhlášené ministerstvem pro přidělení dotací. V podmínkách se hodnotil celkový stav firmy, který se odvozoval i od několik let starých hospodářských výsledků. "Podmínky se změní, ale zároveň je jasné, že musí vycházet z pravidel EU. Dotace nemohou být záchrannou sítí pro krachující firmy," řekl Zgarba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK