DP Praha: Povinné stvrzenky již nebudou komplikovat předprodeje

10.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. července (ČTK) - Povinnost vydávat stvrzenku při nákupu nad 50 korun by už od konce léta neměla komplikovat a prodlužovat prodej kuponů a jízdenek na pražskou městskou hromadnou dopravu. Dopravní podnik (DP) chce ještě před začátkem nového školního roku zavést v předprodejích počítačový systém. Řekla to mluvčí podniku Michaela Kuchařová. Na začátku července se kvůli stvrzenkám u výdejních míst tvořily dlouhé fronty.

"Jednotný počítačový systém umožní, aby k prodanému kuponu byla automaticky hned vydána stvrzenka," uvedla mluvčí. Systém bude zaveden bude ve všech zhruba 30 předprodejních místech, která má podnik v Praze.

Lidé začátkem července stáli dlouhé fronty na měsíční a čtvrtletní kupony mimo jiné i proto, že dopravní podnik nebyl na novou povinnost vybaven. Prodejci v předprodejích museli každou stvrzenku vypisovat ručně. Jestliže jich dříve na požádání vydávali v tomto období měsíčně běžně 10.000, nyní by jich měli vydat kolem 120.000.

Od 1. července platí v Praze výrazně dražší jízdné. Například základní přestupní jízdenka zdražila ze 12 na 20 korun. Předplatní kupony jsou dražší téměř o desetinu. Staré jízdenky se budou vykupovat půl roku. Lidé je ale mohou dál používat, pokud dodrží nově stanovené tarify. Místo nové dvacetikorunové jízdenky si mohou označit dvě staré, a to v hodnotě 12 a osmi korun.

Od letošního července musejí všichni podnikatelé povinně vydávat účtenky ke každému nákupu nad 50 Kč. Stvrzenky mohou být z elektronické pokladny nebo psané ručně. V případě nesplnění této povinnosti hrozí podnikatelům pokuta až milion korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK