Šéf Volkswagenu: Skandál s úplatky může firmu stát až milion eur

10.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


FRANKFURT 10. července (ČTK) - Okamžitý finanční dopad nedávno odhaleného skandálu s úplatky na automobilku Volkswagen by mohl dosáhnout až jednoho milionu eur (asi 30 milionů Kč). Německému listu Bild to řekl generální ředitel automobilky Bernd Pischetsrieder.

"Zdá se, že škody by mohly být šesticiferné," připustil. Odmítl však, že by se podnik snažil podplácet členy mocné závodní rady, aby si získal jejich přízeň. Taková obvinění jsou podle něj absurdní. Je prý ale možné, že Volkswagen ne vždy dobře započítával cestovní výlohy.

"Ta událost nám ukázala, že musíme zpřísnit dohled," řekl Pischetsrieder a dodal, že ti, kteří jsou vinni, budou potrestáni. Firma chce ale ochránit ty, kteří nemají se skandálem nic společného, uvedl.

Státní zastupitelství v Braunschweigu nyní prošetřuje, do jaké míry se na skandálu podepsali členové personálního oddělení firmy Helmuth Schuster a Klaus-Joachim Gebauer. Existuje totiž podezření, že se dopustili zpronevěry a zklamání důvěry, podotýká agentura Reuters.

Veřejnoprávní televize ARD uvedla, že Schuster vedl jednání s představiteli indického státu Ándhrapradéš, kterým slíbil, že u nich Volkswagen postaví novou továrnu. Skandál zatím stál místo šéfa závodní rady Volkswagenu Klause Volkerta a šéfa personálního oddělení Petera Hartze.

Volkswagen v oddělené zprávě oznámil, že do konce roku bude mít k dispozici plán restrukturalizace ztrátové divize VW Brand Group. Šéf divize Wolfgang Bernhard ale zatím nemá představu, zda Volkswagen bude muset v rámci restrukturalizace také uzavřít část svých výrobních závodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK