Vláda rozhodne o privatizaci Vítkovice Steel ve středu

11.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. července (ČTK) - Vláda bude o prodeji 99procentního podílu ve státní společnosti Vítkovice Steel rozhodovat ve středu. Řekl to premiér Jiří Paroubek. Zároveň vyvrátil informace tisku, podle kterých hovořil o prodeji firmy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Paroubek upřesnil, že se v pátek sešel s majitelem Evraz Holdingu Alexandrem Abramovem a podle svých slov se s ním "dohodl, že se můžou dohodnout".

Abramov za podíl nabídl 7,05 miliardy korun. Na schůzce, kde byl přítomen i ministr průmyslu a obchodu Milan Urban, podle Paroubka Abramov slíbil další investice do rozvoje Ostravy. Zároveň zopakoval, že v regionu nesníží výrobu.

Ocelářská skupina Mittal Steel, jeden ze zájemců o státní podnik, dnes oznámila, že vládě nabídla za Vítkovice Steel devět miliard korun. Kromě předložené částky Mittal Steel nabídl, že urovná všechny nynější spory mezi společnostmi Osinek a Vysoké pece Ostrava (VPO) a přijme podmínky a návrhy předložené společností Osinek.

Právě kvůli sporu o dodávky surového železa mezi Osinkem, majitelem Vítkovice Steel, a VPO ze skupiny Mittal Steel byla firma vyřazena z výběrového řízení.

"Věříme, že vláda České republiky při svém rozhodování vezme v úvahu nesporný přínos, který měla společnost Mittal Steel pro ostravský region tím, že provedla restrukturalizaci ostravské Nové huti, a že tuto nabídku podpoří," uvedl ředitel divize pro fúze a akvizice Mittal Steel Ondra Otradovec.

Závěrečná pětice firem ve výběrovém řízení konečné nabídky předložila zhruba před měsícem. Společnosti Penta Investments a Charles Capital privatizační komise nakonec ze soutěže vyřadila. Penta však svoji nabídku 9,03 miliardy považuje nadále za platnou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK