Šéf týmu expertů: S reformou důchodů nutné reformovat i trh práce

11.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. července (ČTK) - S reformou důchodů je nutné reformovat v Česku i trh práce. Pokud se totiž bude zvyšovat věková hranice pro odchod do penze, bude nutné zajistit dostatek míst pro starší pracovníky. Na semináři o výsledcích týmu expertů, který od října propočítával návrhy důchodové reformy pěti politických stran, to řekl koordinátor týmu Vladimír Bezděk.

I když penzijní systém zůstane ještě asi 20 let vyrovnaný, podle expertního týmu reformu potřebuje. Společnost totiž stárne a důchodců bude přibývat. Současně ubude lidí, kteří budou pracovat a na penze přispívat. Beze změn důchodové soustavy by její dluhy za sto let nesrovnaly ani dva hrubé domácí produkty.

Podle týmu expertů růst daní a odvodů český penzijní systém nezachrání, reforma by měla počítat se zvyšováním věku pro odchod do penze. Roste postupně již nyní. Po roce 2006 by měli muži chodit do důchodu v 62 a ženy podle počtu dětí v 57 až 61 letech, po roce 2012 muži v 63 a ženy v 59 až 63 letech. "Je nutné vytvořit funkční trh práce pro starší pracovníky, aby bylo zvýšení věkové hranice efektivní a promítlo se ve vyšší zaměstnanosti," uvedl Bezděk.

Se zvyšováním věku pro odchod do penze počítají kromě komunistů všechny čtyři strany, zastoupené ve sněmovně. Věk by prodloužily postupně na 65 let. KSČM by ho na tuto hranici protáhla jen za určitých podmínek, a to po roce 2035. ODS by naopak za sto let pustila lidi do penze v 71 letech. "Ani zdánlivě radikální zvyšování věkové hranice nezvýší počet osob pracujících, pouze zmírní trend poklesu počtu pracovních sil," uvedl Bezděk.

Připomněl, že v budoucnu se prodlouží i doba života. Muži, kteří nyní odcházejí do důchodu v 62 letech, budou podle předpokladů pobírat penzi asi 20 let. Kdyby se podle Bezděka věk pro odchod do důchodu v budoucnu nezvyšoval, díky prodlužování života by dostávali penzi zhruba 30 let. Výdaje systému by tedy výrazně rostly. "Kdyby muži na konci tohoto století šli do důchodu v 71 letech, i přesto by se jejich doba pobírání důchodu prodloužila," doplnil koordinátor.

Lidi vyššího věku nyní mnohé firmy nechtějí přijímat, některé podniky se jich zbavují. Pracovníci pak raději volí dlouhodobý pobyt na nemocenské. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve své zprávě upozornila na to, že ČR si zatím se zaměstnáváním osob po padesátce poradit neumí. Zatímco ve věku od 45 do 50 let pracuje v ČR přes 90 procent osob, kolem šedesátky má místo jen 30 procent mužů a 18 procent žen. Míra jejich zaměstnávání je tak značně pod průměrem států OECD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK