ČS snížila úrokové sazby hypoték o 0,3 až 0,5 procentního bodu

11.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. července (ČTK) - Česká spořitelna snižuje od pondělí úrokové sazby hypoték v průměru o 0,3 až 0,5 procentního bodu. Sdělila to mluvčí spořitelny Klára Gajdušková s tím, že jde o prodloužení akce "nové bydlení na léto". Nabídka podle ní není zatím časově omezena. Sazby hypoték snížily v uplynulých týdnech i ostatní banky. Úroky tak již poněkolikáté v řadě klesly na historicky nejnižší úroveň.

Nejčastější pětiletá garantovaná sazba u ČS klesla ode dneška na 3,89 procenta a tříletá garantovaná sazba na 3,39 procenta. Roční garantovaná fixace zůstala beze změny na 2,79 procenta.

"Reagujeme na příznivý vývoj úrokových sazeb na mezibankovním trhu. Podmínky hypoték jsou nyní skutečně historicky nejvýhodnější," uvedl ředitel úseku financování nemovitostí a hypoték ČS Kamil Kosman. Podíl hypoték na HDP v ČR je zhruba osmkrát nižší, než je průměr EU. Naproti tomu dynamika růstu v Česku je přibližně šestkrát vyšší, než je průměr unie, připomněl.

Česká spořitelna je největší hypoteční bankou v ČR. V prvním pololetí letošního roku poskytla fyzickým osobám 7750 hypoték za 10,7 miliardy Kč. Po přechodném útlumu v prvním kvartále zájem o hypotéky ve druhém čtvrtletí 2005 gradoval a červen byl nejúspěšnější v historii hypotečního úvěrování v ČS.

Ke snížení úrokových sazeb přiměl banky překvapivý krok České národní banky, která koncem dubna snížila sazby o čtvrt procentního bodu na nejnižší úroveň v historii. Hlavní repo sazba klesla o čtvrt procentního bodu na 1,75 procenta. Sazby tak jsou v Česku nižší než v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK