KCP šetří nevýhodný odkup akcií Třineckých železáren

12.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. července (ČTK) - Komise pro cenné papíry šetří nevýhodný odkup akcií Třineckých železáren. Společnost H&H Broker vykupovala až do konce května akcie až za trojnásobně nižší cenu, že je bylo možné prodat například po internetu. "O tomto případu víme již delší dobu a řešíme jej standardním způsobem," sdělila Hospodářským novinám mluvčí KCP Ivana Sedláčková.

Mluvčí však nechtěla sdělit, zda již komise vede s firmou správní řízení. Jednatele firmy ani majitelku se deníku nepodařilo kontaktovat.

H&H Broker letos nabízela akcionářům dopisem odkoupení akcií TŽ ve třech vlnách. Nejprve nabízela za akcii 150 korun, poté 190 korun a nakonec až 250 korun. Ve třetí vlně rozesílala nabídku už jako společnost Investol, na kterou se přejmenovala. Na internetu přitom řada zájemců nabízela v této době za akcii železáren nejčastěji kolem 500 korun, v jednom případě až 650 korun.

Firma H&H Broker však svoji cenu označila za zvýhodněnou a uváděla, že akcie jsou neobchodovatelné. Tvrdila také, že profesionální obchodníci nejsou schopni tyto akcie prodat.

H&H Broker nemá podle Hospodářských novin licenci obchodníka s cennými papíry. Pokuta od komise může dosáhnout až 20 milionů korun, ale zpravidla bývá nižší a podle závažnosti provinění se pohybuje v desítkách až stovkách tisíc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK