ČSÚ: Dražší telefonování zvýšilo v červnu inflaci na 1,8 procenta

12.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. července (ČTK) - Růst cen v červnu meziročně výrazně zrychlil na 1,8 procenta z květnových 1,3 procenta. Důvodem bylo především zdražení telefonování v důsledku nových tarifů Českého Telecomu, oznámil Český statistický úřad. V samotném červnu rostly ceny o 0,6 procenta, zatímco analytici očekávali jen poloviční růst.

Inflace v ČR se tak začíná blížit průměru Evropské unie, který v červnu podle odhadu statistického úřadu Eurostat činil 2,1 procenta. Na sousedním Slovensku činil růst cen 2,5 procenta.

Český Telecom od června změnil své ceny za telefonování a telekomunikační služby kvůli tomu podle ČSÚ podražily o 16,6 procenta. U dvou nejčastěji využívaných programů Standard a Mini Telecom mírně snížil paušál o deset, respektive 16 Kč a zlevnil minutové hovorné, zároveň však zrušil 102korunový kredit hovorného.

V červnu rovněž pokračovalo zdražování pohonných hmot, jejichž ceny se zvýšily téměř o dvě procenta. Začínající letní sezona zase zvýšila ceny dovolených o 2,6 procenta. Nepatrně podražily také léky. Ceny zboží v červnu vzrostly o 0,3 procenta, ceny služeb o 1,2 procenta.

Mezi potravinami se v červnu téměř o 90 procent zvýšily ceny brambor, protože se na trhu objevily letošní rané brambory. Mírně vyšší byly i ceny masa, pekárenských výrobků a obilovin. Naopak čerstvá zelenina i ovoce zlevnily o 3,1 procenta.

Meziroční růst cen byl v červnu podle statistiků nejvyšší v letošním roce, a také pod něj se podepsalo drahé telefonování. Proti loňskému červnu byly dražší i pohonné hmoty, bydlení či energie. Z potravin byl nejvýraznější růst cen cukru, který byl téměř o pětinu dražší než loni. Lidé více zaplatili i za ovoce, maso nebo olej. Naopak o pětinu levnější jsou letos vajíčka a mírně klesly i ceny čerstvé zeleniny, pečiva a obilovin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK