Americké akcie opět zpevnily, dolar ale výrazně slábne

13.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 13. července (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úterý zvýšily a navázaly tak na sérii růstu z předchozích dnů. Na devizovém trhu se ale snižuje kurz dolaru, převážně kvůli obavám, že údaje o vývoji zahraničního obchodu USA nebudou příliš dobré.

Index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 7,72 bodu a den uzavřel vyšší o 0,36 procenta na úrovni 2143,15 bodu. Index je tak na novém půlročním maximu. Dow Jonesův index si však 5,83 bodu odepsal a obchodní den uzavřel se ztrátou 0,06 procenta na 10.513,89 bodu.

Index Nasdaq se zvýšil už čtvrtým dnem v řadě; technologie těžily převážně ze zpráv kolem velkých firem. Například Microsoft zpevnil o 1,3 procenta a podobně akcie International Business Machines vzrostly o 1,4 procenta. Hlavně díky nim byly ztráty Dow Jonesova indexu minimální.

Blue chips klesaly kvůli obnovenému růstu cen ropy, které se ustálily nad 60 dolary za barel. Příznivě sice působí výsledkové zprávy, které jsou ve většině případů nad očekávání dobré, trh je však ovlivněn také drahou ropou, která příznivý vliv výsledkových zpráv smazává.

"Část té větší síly na trhu patřila technologiím. U nich se zdá, že vstupují do lepšího cyklu," řekl k růstu technologických akcií prezident společnosti LibertyView Capital Management Rick Meckler. Upozornil přitom na změnu chování velkých firem, které v poslední době začaly opět investovat do technologií a modernizují své počítačové systémy a další technické vybavení.

Na devizovém trhu oslabuje dolar, jehož propad se prohlubuje. Dealeři jsou nervózní před dnešní zprávou o vývoji zahraničního obchodu USA, kde se za květen očekává deficit 57 miliard dolarů. To by bylo jen o trochu více než v dubnu. Pokud ale bude výsledek horší, pro dolar to bude špatná zpráva.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2241 USD a výrazně tak oslabil z předchozích 1,2063 USD, kde byl v pondělí. Vůči japonskému jenu klesl na 110,86 z pondělních 111,78 JPY, zatímco euro k jenu zvýšilo kurz na 135,69 ze 134,85 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK