Vláda schválila návrh zákona o nájemném s ročním růstem o 9,3 pct

13.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. července (ČTK) - Vláda schválila návrh zákona o nájemném, který předložilo ministerstvo pro místní rozvoj. Norma předpokládá růst nájmů v bytech s regulovanou činží v průměru o 9,3 procenta ročně. Ceny by se měly poprvé změnit příští rok v říjnu. O rozhodnutí vlády informoval Luboš Šikula z tiskového odboru Úřadu vlády.

Problém regulace nájemného se týká asi 750.000 bytů, což je téměř pětina trvale obydlených bytů. Soukromým majitelům patří asi 300.000 bytů, ostatní byty vlastní obce.

Nyní bude muset návrh zákona projednat Poslanecká sněmovna a pokud ho schválí, tak ještě Senát a prezident.

Nejvyšší nárůst čínží mohou podle návrhu MMR očekávat nájemci v Praze 1, kde by nájmy měly do roku 2012 stoupnout v průměru až o 17,8 procenta za rok. Za byt o rozloze 68 metrů čtverečních, který odpovídá I. a II. kategorii, by tak nájem stoupl ze současných 2520 Kč přibližně na 6730 Kč. Naopak například v obci do 1999 obyvatel na Vysočině a ve Zlínském kraji by se nájmy neměly proti současné hodnotě zvýšit vůbec.

V roce 2012 by se nájmy měly podle návrhu ministerstva určovat dohodou mezi pronajímatelem a nájemcem. Pokud by se strany nedohodly, rozhodl by o výši činže soud.

Podle zástupců majitelů domů by však nájmy měly stoupnout okamžitě na úroveň, která pokryje alespoň běžné náklady na údržbu. Do roku 2010 by nájmy měly vzrůst na tržní úroveň, která prý běžně v Evropě činí šest až sedm procent tržní ceny nemovitosti.

Návrh ministerstva majitelé považují za protiústavní, jelikož podle nich nerespektuje nálezy Ústavního soudu, který již dříve uvedl, že cenová regulace nesmí majitelům domů bránit v získání prostředků na běžné opravy nemovitosti a v dosahování přiměřeného zisku. MMR protiústavnost předkládaného zákona odmítá.

Sdružení nájemníků se domnívá, že absence zákona o nájemném škodí lidem více než samotná výše nájemného. Sdružení již dříve uvedlo, že by podíl výdajů na bydlení neměl přesáhnout 25 až 35 procent z čistých příjmů rodiny. Pokud by náklady překročily tuto hladinu, měly by domácnosti obdržet sociální dávky.

Předpisy, které státní pomoc na bydlení řeší, připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s MMR. Příspěvek na bydlení by měli získat lidé, kterým výdaje na bydlení přesáhnou 30 procent a v Praze 35 procent čistých příjmů. Další pomocí státu bude tzv. doplatek na bydlení, který bude definovat nově připravovaný zákon o hmotné nouzi. S platností těchto předpisů se počítá v roce 2006.

Navrhovaný zákon o nájemném zároveň řeší i přechody nájmů a vystěhování neplatičů. Při přechodu bytu na nového nájemce by smlouva měla trvat nejvýše pět let, poté by se nájem měl uzavřít na základě dohody. V případě přechodu nájmu v přímé linii, to znamená například z rodičů na děti, by i nadále měla nájemní smlouva zůstat na dobu neurčitou.

Právní předpis, podle kterého by se zvyšovaly ceny v bytech s regulovanými činžemi, chybí od listopadu 2002. Majitelé domů již kvůli regulaci nájmů začali v letošním roce podávat stížnosti k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Odhadují, že v případě úspěchu by český stát žalovali o desítky miliard korun. Ke stížnosti se připojilo i několik senátorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK