Bývalý šéf WorldComu byl odsouzen k 25 letům vězení

13.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 13. července (ČTK) - Bývalý generální ředitel zkrachovalé telekomunikační společnosti WorldCom Bernard Ebbers byl dnes odsouzen k 25 letům vězení. Ebbers (63) byl již v březnu shledán vinným ze zorganizování podvodu, který dovedl firmu WorldCom k největšímu bankrotu v historii Spojených států.

Krach WorldComu, kterému předcházelo odhalení účetního podvodu v hodnotě kolem 11 miliard dolarů, se stal v roce 2002 největším podnikovým bankrotem v dějinách USA. Zastínil i kolaps americké energetické společnosti Enron.

Soud odmítl tvrzení obhájců, že vláda nadhodnotila ztráty, které investoři kvůli krachu WorldComu utrpěli. Obhájcům se soud nepodařilo přesvědčit ani o tom, že Ebbers nebyl organizátorem účetních podvodů. "Ebbers byl nepochybě vedoucí osobou u kriminálních aktivit v tomto případě," prohlásila soudkyně Barbara Jonesová.

Prokurátoři pro Ebberse kvůli obrovským ztrátám investorů požadovali trest odnětí svobody až na 85 let. Obhájci však vyzývali ke shovívavosti s tím, že jejich klient je řádný a čestný muž, jenž má navíc vážné problémy se srdcem.

Rozsudek má být během léta vynesen i nad dalšími pěti bývalými vedoucími pracovníky a účetními společnosti WorldCom. Ti všichni přiznali vinou a souhlasili, že budou spolupracovat při procesu proti Ebbersovi.

Ebbers nedávno souhlasil s tím, že se vzdá prakticky veškerého osobního majetku ve prospěch investorů WorldComu. Hodnota Ebbersova majetku se odhaduje na téměř 45 milionů dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK