ANALÝZA: Centrální banky z ropných zemí mohou oživit euro

21.07.2005 | , Reuters
ÚČTY A SPOŘENÍ


Evropská měna by mohla po letošním poklesu k dolaru posílit díky signálům, že centrální banky ze zemí bohatých na ropu znovu zvažují nákup eur, aby diverzifikovaly své objemné rezervy.

Ceny ropy minulý týden stouply na rekordní maximum nad 62 dolary za barel, což naznačuje, že vývozci ropy jako Rusko či země Blízkého východu budou mít na prodej více dolarů než dřív. To by podle analytiků mohlo euru rovněž pomoci. V úterý euro posílilo nad 1,22 dolaru poté, co minulý týden sklouzlo na 14měsíční minimum pod 1,1870. Posun jeho kursu přišel, když Spojené arabské emiráty uvedly, že 5 procent svých devizových rezerv možná převedou na eura z dolarů.

Katar minulý měsíc uvedl, že zvažuje převod části devizových rezerv zpět na eura vzhledem k oslabení evropské měny. To jen dokládá, jak aktivně ropné země přistupují ke svým rezervám. "To ukazuje, že správci rezerv možná považují nynější úroveň eura za atraktivní," řekl stratég Shahab Jalinoos z ABN Amro.

Katar a Spojené arabské emiráty - členové ropného kartelu OPEC - drží dohromady zahraniční aktiva za méně než 20 miliard dolarů. To je jen zlomek celosvětových rezerv, které dosahují téměř 4 bilionů dolarů, a hrají tak na devizovém trhu, kde se denně zobchoduje 1,9 bilionu dolarů, stále větší roli. "Ne že by tyhle banky měly tolik rezerv. Ale jde o způsob uvažování - pokud takhle uvažují, mohou jiné centrální banky vidět v euru hodnotu," řekl Jalinoos.

Do loňského roku euro během tří let posílilo vůči dolaru skoro o 60 procent. Jedním z důvodů bylo očekávání, že centrální banky na Blízkém východě a v Asii budou diverzifikovat svá aktiva ve prospěch eura a v neprospěch slábnoucího dolaru.

Ovšem v posledních měsících vyšší úrokové sazby ve Spojených státech zatraktivnily dolar vůči euru a na evropské měně se podepsaly i obavy o budoucnost politické a měnové unie v Evropě.

SRDEČNÉ POZDRAVY Z RUSKA

Data Mezinárodního měnového fondu ukázala, že v roce 2003 se euro oficiálně podílelo na devizových rezervách z 19,7 procenta proti 13,5 procenta v roce 1999, zatímco poptávka po dolarech stagnovala zhruba na 64 procentech. Banka pro mezinárodní platby odhaduje, že podíl dolarů na celosvětových devizových rezervách stál v loňském roce na 69 procentech, pokud se použijí devizové kursy z roku 2003, zatímco podíl eur se nacházel na 21 procentech. To naznačuje, že vlna diverzifikace teprve přijde.

"Menší centrální banky mluví otevřeněji a lidé by si mohli myslet, že jejich výroky jsou příznačné pro větší skupinu centrálních bank. To by v době, kdy euro posiluje, mohlo vést lidi k přehodnocení krátkých pozic v euru," řekl stratég Michael Metcalfe z firmy State Street.

Dalším kandidátem na nákup eur je ruská centrální banka, kde devizové rezervy a zásoby zlata stouply od začátku roku o 22 procent a v červenci dosáhly nového rekordního maxima nad 150 miliardami dolarů. Jde o největší rezervy na světě, pokud se nezahrne Asie.

"Vývozci ropy zřejmě mají dolary na prodej vzhledem k nedávným pohybům na ropném trhu. Ruské devizové rezervy od půlky června pravděpodobně vzrostly zhruba o 7 miliard dolarů, což naznačuje, že se budou dolary kvůli diverzifikaci prodávat ve velkém," sdělila klientům společnost HBOS Treasury Services.

Autor: Natsuko Waki
Přeložil: Filip Tošenovský
Datum: 13.07.2005

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ