Počasí a jeho vliv na světové finance

05.08.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Rubriku finančních tipů tohoto týdne zakončíme článkem o počasí a jeho vlivu na světově obchodované komodity a tedy na vaše finance. Má počasí vliv na vaši peněženku?

Téma týdne: Globální vlivy na vaše finance

Je skvělé, že nemůžeme poručit větru ani dešti. Je skvělé, že vítr neobrátíme, dešťové mraky nerozeženeme a ani déšť nezastavíme. Vliv člověka na počasí je ale obrovský. Všechny studie z různých koutů světa dokazují, že je to vliv negativní. Člověk přírodu ničí a ta se urputně brání. Bouřky, hurikány, zemětřesení a jiné přírodní katastrofy jsou denně vidět na obrazovkách všech televizí.

Vliv počasí na naše životy je tedy prokazatelný. Je ale možné, že má počasí vliv i na naše peněženky? Je možné, že by počasí např. v Africe mohlo ovlivnit finanční trhy po celém světě? Je možné, že by katastrofální sucha v Kalifornii měla vliv na cenu pomerančového džusu ve vašem oblíbeném supermarketu?

  • Americkou kukuřici ohrožuje sucho
  • Obavy z hurikánu zdražují plyn
  • Hurikán minul ropné plošiny
  • Předpověď počasí pomohla plynu
  • Předpověď počasí zdražuje kávu

To je výběr z titulků zpráv z komoditních a derivátových trhů od společnosti Colosseum. Není tedy pochyb o to, že počasí vliv na finance má. A nutně nemusíme mít zálusk na koupi vagónu kakaa nebo hektolitru pomerančového koncentrátu. Titulky z komoditního a derivátového zpravodajství jsou informací hlavně pro investory. Změny počasí v regionu, kde se pěstuje významná a na burzách obchodovaná komodita mají vliv na očekávanou úrodu a tím i na cenu. Konstrukce teoretického příkladu je až děsivě jednoduchá: Sucho na pomerančových plantážích znamená nižší úrodu. Malá úroda znamená snížení nabídky a při stejné poptávce je logické, že cena poroste. To se nutně projeví nejprve na ceně komodity na burze, později v ceně finálního produktu - pomerančového džusu ve vašem oblíbeném supermarketu.

"Cena zemního plynu včera (v úterý) pokračovala v růstu, díky spekulacím, že vlna veder v USA zvýší poptávku po této komoditě, která se ve Spojených státech používá k pohonu klimatizačních jednotek," uvedl jako příklad vlivu počasí na naše peněženky Tomáš Marhoun ze společnosti Colosseum v této zprávě. Tento konkrétní příklad se sice dotkne peněženek severoameričanů, ale obdobná situace může mít vliv i na nás v Evropě. Nejvíce a nejrychleji můžeme sledovat změny na cenách ropy:

"Cena ropy dnes (18.7. - pozn. redakce) v New Yorku roste již druhý obchodní den za sebou v reakci na přerušení těžby v pobřežních oblastech Mexika, které ohrožuje postup hurikánu Emily. Srpnový futures kontrakt černého zlata si během dnešní obchodní seance na burze New York Mercantile Exchange zatím připsal 44 centů a jeho cena je v 10:37 našeho času 58,09 dolaru za barel." Takto začíná další zpráva od Colossea. Cena ropy se projevuje na ceně produktů z ní vyrobených a tak zdražuje i benzín a nafta. Logicky pak i doprava zboží i lidí (autobusy, letadla,...) a to už znatelně pocítíme i u nás ve středu Evropy.

Počasí tedy nepochybně vliv na naše finance má. Nabízí se ale otázka, zda tvrzení ze začátku tohoto textu, že je skvělé, že člověk nemůže ovlivňovat počasí k obrazu svému je pravdivé. Možná bychom byli někdy rádi, kdyby jsme počasí mohli změnit a tak vlastně šetřit naše finance. A nestačilo by na začátku tu přírodu nedráždit a počasí našimi zásahy nezhoršovat?

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky