Makroekonomická predikce: Příznivý vývoj ekonomiky by měl pokračovat

29.07.2005 | , Ministerstvo financí
Tiskové zprávy


Ministerstvo financí dnes na svých internetových stránkách zveřejnilo novou červencovou Makroekonomickou predikci České republiky.V predikci se očekává, že nadále bude pokračovat příznivý makroekonomický vývoj. Ekonomický růst, tažený převážně investicemi a zahraničním obchodem, by měl v letošním roce i v roce 2006 dosáhnout 4,0 %.

Největším rizikem pro udržení této úrovně ekonomické dynamiky je vývoj vnějšího prostředí. Výraznější zpomalení růstu a dovozu zemí EU by mohlo ohrozit zlepšování obchodní bilance. Další nárůst cen ropy by se odrazil v důchodové situaci podnikové sféry a s určitým zpožděním by mohl zbrzdit investiční aktivitu.

Spotřeba vlády v prvním čtvrtletí letošního roku poklesla o 3,8 %. „Reforma veřejných financí vede k úspornému chování vládních institucí jak z hlediska zaměstnanosti, tak i nákupu zboží a služeb,“ říká první místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka. Ve druhém a třetím čtvrtletí se zde však projeví jednorázově pořízení nadzvukových letounů. V příštím roce předpokládá MF pokles spotřeby vlády o 0,2 %.

Růst spotřebitelských cen zůstane pravděpodobně mírný s průměrnou mírou inflace ve výši 1,8 % v letošním roce a 2,2 % v roce 2006.

Růst zaměstnanosti, který se obnovil v letošním roce po dvou letech poklesu, by měl přetrvat i v roce 2006 a měl by dosáhnout 0,4 % v obou letech. Podíl deficitu běžného účtu na HDP, který vyjadřuje míru vnější rovnováhy, by měl pokračovat v poklesu k úrovni 3,5 % v roce 2006.
 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy