Terorismus brzdí ekonomiku

02.08.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Nejen přímé ohrožení lidských životů a škody na majetku mají na svědomí teroristické útoky. Činy atentátníků ovlivňují i dění na finančních trzích a mají vliv na chod hospodářství.

Téma týdne: Globální vlivy na vaše finance

Jakékoliv násilnosti páchané kdekoliv ve jménu čehokoliv v podobě teroristických útoků několika „nadšenců“ jsou vždy neomluvitelné. Bezprostředně po útocích (které v lepším případě způsobí pouze škody materiální, v tom horším jsou v sázce životy nevinných lidí) jsou vyčísleny mnohamilionové škody v podobě zničených budov, obchodů, automobilů, aj.

Ovšem celkové škody bývají daleko rozsáhlejšího charakteru, jelikož útoky mají celosvětový dopad. Přináší totiž mnohonásobné ztráty na finančních a kapitálových trzích a ovlivňují chod ekonomiky nejednoho státu. Podívejme se, jak ovlivnily finanční svět události posledních dnů.

Cestovní ruch v útlumu
Nejprve zamíříme do Egypta, kde bombový útok zničil „pouze“ několik budov. V loňském roce Egypt navštívilo více než osm milionů zahraničních turistů, kteří v zemi utratili sedm miliard dolarů (pro představu, jde zhruba o 175 mld. korun, což je téměř čtvrtina českého státního rozpočtu). I pro egyptskou státní pokladnu jde o velice roztomilý příspěvek, který umožní financovat řadu projektů a může zajistit bezproblémový chod některých resortů.

Teroristické útoky způsobily, že tisíce turistů z celého světa na poslední chvíli zrušili plánované egyptské dovolenkové turné a rozhodli se věnovat své úspory jiné než egyptské vládě. Pokud by k útokům docházelo opakovaně a tato velice populární turistická destinace by byla vyhlášena za rizikovou, došlo by k výraznému odlivu turistů a tím i příjmů z cestovního ruchu. Egyptská ekonomika by tak dostala pořádnou ránu.

Pokles akcií i světových měn 
Pokud se podíváme na britské ostrovy, kde k útokům došlo opakovaně, situace se zdá být ještě horší. A to nejen díky vyššímu počtu obětí. Jak vyplývá z výzkumné zprávy skupiny cestovního ruchu VisitBritain, exploze v londýnské hromadné dopravě z počátku července by mohly snížit britské příjmy od zahraničních turistů o nejméně 300 milionů liber (13 miliard korun). Další nemalé náklady, resp. snížení příjmů si pak vyžádala druhá série útoků.

Situace posledních dnů ukázala značnou celosvětovou provázanost finančních trhů. Útoky v britské metropoli se kromě cestovního ruchu negativně projevily také na evropských burzách. Bezprostředně po explozích propadla londýnská burza, s poklesem na sebe nedaly dlouho čekat ani ostatní evropské burzy včetně té pražské, které zaznamenaly několikaprocentní propad domácích akciových indexů. Bez následků se neobešly ani americké trhy a jejich ceny akcií. Znervózněli především investoři vlastnící akcie leteckých společností, cestovních kanceláří nebo pojišťovacích ústavů, kteří se začali cenných papírů rychle zbavovat.

Růst cen zlata
Exploze poslaly dolů také kursy světových měn, kdy nejvíce propadla libra, která dosáhla několikaměsíčního minima. Po ní následoval dolar a negativně ovlivněny byly i evropské měny. Podle některých ekonomů mohou teroristické útoky zahýbat i ekonomikami EU a zmírnit jejich růst. Zatímco akciové a devizové trhy padaly, růst zaznamenaly ceny některých komodit, především zlata, kdy se investoři snaží pro své investice najít bezpečnější aktiva.

Další vlivné faktory
Světové finance ovlivňuje nejen terorismus, ale i občanské nepokoje a války, které hýbou cenami světově strategických komodit. Jako příklad můžeme uvést válečný konflikt v Iráku a cenu ropy, nebo kakao, jehož cenu ovlivňuje politické dění na Pobřeží Slonoviny. Není se co divit, když tato africká země se podílí zhruba na polovině světové produkce.

Dopad pouze krátkodobý
Z dlouhodobého hlediska lze vývoj a reakci trhů vždy stěží odhadnout. Terorismus ovlivňuje finanční trhy sice poměrně výrazně, ale jen krátkodobě. Okamžitou reakci lze označit za poněkud přehnanou, neboť tyto trhy mají v podobných situacích tendenci vidět věci černěji než ve skutečnosti jsou a s odstupem několika dní či dokonce hodin se trh vrací do obvyklých kolejí. To však neplatí pro akce většího rozsahu, které mohou ovlivnit chod ekonomiky celého světa.


Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky