Výrobci usní a dopravních prostředků čelí vyššímu riziku konkurzů

04.08.2005 | , Coface Intercredit
Tiskové zprávy


Nejrizikovějším oborem z pohledu pravděpodobnosti konkurzního řízení je v rámci zpracovatelského průmyslu výroba usní a výrobků z usní. Subjekty zabývající se touto činností byly v letech 2003 a 2004 vystaveny čtyřikrát většímu riziku prohlášení konkurzu, než byl průměr za celý zpracovatelský průmysl.

Naproti tomu nejbezpečnější činností byla v tomto období výroba elektrických a optických přístrojů a zařízení. Vyplývá to z nové analýzy společnosti Coface Intercredit Czechia, která porovnala počty konkurzních řízení v jednotlivých oblastech domácí ekonomiky s počty právnických a fyzických osob, jež v příslušných oborech působí.

Za roky 2003 a 2004 bylo podle databáze Coface Intercredit Czechia prohlášeno celkem 3104 konkurzů fyzických a právnických osob, z nichž 706 se týkalo firem ze zpracovatelského průmyslu. Protože ve zpracovatelském průmyslu působí podle údajů ČSÚ více než 305 tisíc subjektů, znamená to, že průměrné riziko prohlášení konkurzu činilo 0,23 %. V případě výroby usní tento podíl dosahuje bezmála jednoho procenta, zatímco u výroby elektrických a optických přístrojů a zařízení, kam spadá mimo jiné i výroba počítačů či zdravotnických přístrojů, to bylo pouze 0,09 procenta. K více ohroženým oborům patří také výroba dopravních prostředků, výroba pryžových a plastových výrobků či potravinářství.

Důvodů, proč jsou mezi jednotlivými odvětvími takové rozdíly, je celá řada. Roli hraje například konkurence uvnitř dílčího segmentu, jeho přitažlivost, dravost firem, míra inovace výrobků a poptávka po nich, otázka odbytu a nákladů či vstup nových hráčů na trh," uvedl analytik Coface Intercredit Czechia Petr Barák. „Důležitá je i kvalita odběratelsko-dodavatelských vztahů v každém segmentu a s ní spojená důvěra věřitelů, kteří mohou podat návrh na konkurz,“ dodal Barák.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy