Česká republika z pohledu investora

10.08.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Příliv zahraničních investic je pro chod ekonomiky velice důležitý. Pokud investor chce mít jistotu, že o svůj vložený kapitál nepřijde, měl by se zaměřit na bezpečné destinace s dobrým ratingem.

Téma týdne: Postavení Česka ve světě

Českým ekvivalentem pro cizojazyčný rating můžeme označit slovo hodnocení. A hodnotit se dá řada věcí – chuť piva v restauraci, jízdní vlastnosti nového vozu nebo vzhled kolemjdoucí osoby. I ve finančním světě existuje řada hodnotících kritérií. Jedním z nejdůležitějších pro zahraničního investora, který se rozhodne uvolnit část svých peněz a investovat je do vybrané lokality, je důvěryhodnost země zaručující jistotu návratnosti vložených prostředků. Jak si v těchto ukazatelích jednotlivé země stojí, ukazuje žebříček hodnocení tj. rating zemí.

Definice pojmu
Ratingem se rozumí standardní mezinárodní nástroj měření (hodnocení) bonity zemí (či jiných subjektů) pro posouzení jejich důvěryhodnosti. Opomeneme-li hodnocení jiných subjektů a zaměříme-li se na jednotlivé země, rating vypovídá o stupni rizikovosti podnikání pro zahraniční firmy v hodnocené destinaci a o vyčíslení pravděpodobnosti, že hodnocená země dostojí svým závazkům.

Nejznámější hodnotitelé
Pro stanovení kreditu země se nemusí investor spolehnout pouze sám na sebe, stačí nahlédnout do žebříčku některé z předních ratingových agentur, jejichž hlavními přednosti jsou nezávislost a dostatečná analytická kapacita. K tomu, aby se agentura stala uznávanou, musí být schopna reagovat na měnící se poptávku trhů v mezinárodním měřítku. Mezi ty nejznámější můžeme zařadit Standard & Poor´s, Moody´s, Fitch-IBCA, Duff&Phelps, aj. První dvě jmenované mají ve světě ratingu vynikající zvuk a punc nejvyšší kvality a udělení ratingu od Moody´s a S&P´s je považováno za vysoce prestižní.

Metodologie
Vzhledem k tomu, že rating odráží budoucí schopnost obsluhy dluhu, vychází metodologie jeho stanovení především z pohledu do budoucnosti. V případě státu se zaměřuje na dva široké okruhy, a to na politické a ekonomické riziko.

  • politické riziko, které odráží ochotu splatit dluh
  • ekonomické riziko odrážející schopnost splatit dluh.

Při sestavování ratingu spolupracuje agentura s klíčovými institucemi státu (centrální bankou, ministerstvy, vládními agenturami, odbory, atd.). Na základě získaných informací udělí státu příslušnou známku, která odpovídá rizikovosti země - na stupnici od A (nejvyšší kvalita obligací) do C, popř. D (velice rizikové obligace, které mají stěží kdy šanci stát se investiční příležitostí).

Žebříček zemí
Nejvyšší rating dlouhodobě dostávají nejvyspělejší země světa nabízející investorům stabilní hospodářsky rostoucí  ekonomiku s nízkou inflací, nezaměstnaností, vzdělaným obyvatelstvem a kvalitní infrastrukturou. Zahraniční investoři  současně mají  rovnocenné podmínky s domácími obchodními společnostmi a podnikateli. Na opačném pólu se nachází země s vysokým zadlužením, jejichž ekonomika se potýká se závažnými problémy  a celkovou platební neschopností.

Tabulka: Hodnocení jednotlivých zemí ratingovými agenturami Moody´s a Standard & Poor´s

MOODY´S STANDARD & POOR´S
Investiční stupně
Aaa Francie, Německo, Nizozemsko, Rakousko, USA, Švýcarsko, Finsko, Norsko, Dánsko, Irsko, Švédsko, Španělsko, N.Zéland, Island, Kanada, Singapur, Austrálie, Japonsko AAA Francie, Německo, Nizozemsko, Norsko, Rakousko, Švýcarsko, USA, Anglie, Singapur Dánsko, Finsko, Irsko, Kanada, Austrálie, Švédsko
Aa1 Belgie AA+ Belgie, Španělsko, Nový Zéland
Aa2 Portugalsko, Itálie AA Portugalsko
Aa3 Tchaj-wan, Slovinsko AA- Japonsko, Tchaj-wan, Itálie, Slovinsko
A1 Česká republika, Řecko, Estonsko, Maďarsko, Hongkong A+ Island, Kuvajt, Hongkong, Řecko
A2 Kypr, Izrael, Lotyšsko, Kuvajt, Polsko, Čína A Kypr, Malta, S. Arábie, Chile
A3 J.Korea, Slovensko, Malta, Litva A- Česká republika, Estonsko, Izrael, Maďarsko, Korea, Malajsie, Litva, Lotyšsko
Baa1 Chile, Malajsie BBB+ Polsko, Čína, Slovensko
Baa2 J. Afrika, Mexiko, S. Arábie BBB J. Afrika
Baa3 Chorvatsko, Kazachstan, Rusko, Indie BBB- Chorvatsko, Mexiko, Bulharsko, Kazachstan
Spekulativní stupně
Ba1 Egypt BB+ Egypt, Rusko Rumunsko
Ba2 Bulharsko BB Indie
Ba3 Rumunsko BB- Vietnam, Brazílie, Turecko
B1 Vietnam, Turecko, Ukrajina, Brazílie B+ Ukrajina
B2 Turkmenistan, Indonésie, Pakistán B Pakistán, Indonésie, Mongolsko
B3 B -
Caa1 Kuba, Moldova, Argentina CCC+
Caa2 CCC
Caa3 CCC-
Ca SD Argentina/>

Zdroj: www.cnb.cz

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky