Coface snížil ratingy některých odvětví

10.08.2005 | , Coface Czech
Tiskové zprávy


Coface snížil rating světového chemického a farmaceutického průmyslu, světové trendy se promítají i do české ekonomiky.

Rizikovost jednotlivých sektorů světové ekonomiky se ve druhém čtvrtletí letošního roku opět mírně zvýšila. Vyplývá to z nové analýzy společnosti Coface, která snížila svůj sektorový @rating farmaceutického a chemického průmyslu a ratingu ocelářství přiřadila negativní výhled. Celkem od počátku roku snížil Coface rating nebo výhled ratingu u devíti odvětví.

Poslední změna sektorových @ratingů souvisí především s prudkým růstem cen ropy, který způsobuje, že stoupají výrobní náklady firem, jež navíc čelí nižší dynamice světové poptávky a silné konkurencí. V důsledku toho mají firmy jen omezenou možnost promítat růst cen surovin a energií do vlastních cen. Ačkoli tyto faktory dosud nevyvolaly podstatný nárůst platebních neschopností, lze očekávat, že solventnost společností v nejzranitelnějších sektorech jimi bude ovlivněna.

Coface snížil rating chemického průmyslu ze stupně A na A-, neboť toto odvětví je přímo vystaveno vlivu rostoucích cen ropy. Nejvíce jsou přitom ohroženy evropské firmy v důsledku nízké regionální poptávky.

Rating ocelářského průmyslu (stupeň A) získal negativní výhled vzhledem k postupnému poklesu světových cen, který byl vyvolán letošním zpomalením světové poptávky a tím, že pozice Číny se změnila z čistého importéra na čistého vývozce. K tomu se navíc přidává negativní efekt růstu výrobních nákladů (cen energií, železné rudy a koksu).

Snížení ratingu farmaceutického průmyslu z A+ na A má zcela jiné příčiny. Vypršení licencí na některé úspěšné léky, rostoucí tržní podíl generických léků, růst nákladů na prevenci terapeutického rizika, důkladnější kontrola výdajů ze strany sociálních institucí – to vše vede k tomu, že tržní prostředí je nyní pro farmaceutické společnosti méně příznivé.

Světové ekonomické trendy působí samozřejmě i na domácí ekonomiku, a sektorový @rating má proto svou analogii v žebříčku rizikovostí odvětví v České republice, kterou sleduje společnost Coface Intercredit Czechia. „Například elektronický průmysl je v dobré kondici jak ve světovém měřítku, tak v České republice, naproti tomu chemický průmysl v ČR se v současnosti vyznačuje poměrně vysokým rizikem insolvencí, které téměř dvojnásobně překračuje průměr celého zpracovatelského průmyslu,“ řekl analytik Coface Intercredit Czechia Petr Barák. Také značná rizikovost sektoru dopravy a spojů, popř. výroby dopravních prostředků a zařízení je v ČR do určité míry ovlivněna horší situací a dalším propadem světového sektoru automobilového průmyslu a letecké dopravy. Světovým trendům zatím naopak odolával domácí textilní a oděvní průmysl, možná díky ochranářským opatřením a omezením EU, která se však počátkem roku 2005 rapidně snížila.

Tabulka: Změny v sektorovém @ratingu společnosti Coface (leden-červenec 2005)

Sektor Datum změny Předchozí rating Nový rating
Farmaceutický průmysl Červenec A+ A  
Elektronický průmysl Leden A+ A  
Ocelářský průmysl Červenec A   A  
Chemický průmysl Červenec A   A -
Automobilový průmysl Duben B+ B  
Stavební průmysl Leden B   B -
Textilní průmysl Duben C+ C  
Oděvní průmysl Duben C   C -
Letecká doprava Duben C   C -

 
Co je sektorový @rating
Sektorový @rating, zveřejňovaný pravidelně společností Coface, měří průměrnou hodnotu rizika, že firmy v příslušném sektoru nebudou schopny plnit své finanční závazky. Rating odráží jednak obecný ekonomický výhled, jednak platební morálku společností daného sektoru při krátkodobých obchodních transakcích. Sektorový @rating, který se opírá o analýzu platební morálky více než 44 milionů firem v 151 zemích světa, má celkem 10 stupňů – od nejlepšího A+ až po nejhorší D.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy