Komise zahajuje konzultace o závazcích autorských ochranných svazů

17.08.2005 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Evropská komise zahájila veřejné konzultace týkající se závazků, které předložily nizozemský autorský ochranný svaz BUMA a belgický svaz SABAM zabývající se správou autorských práv k hudebním dílům. Tyto svazy navrhly závazky, jejichž cílem je ukončit v jejich případě omezení ve věci ujednání o křížových licencích pro provozování hudby na internetu, jež uzavřely tyto svazy mezi sebou a s jinými svazy.

Dne 29. dubna 2004 vydala Komise sdělení o námitkách , ve kterém vyjádřila své obavy, že dotyčná omezení neoprávněně přenesla do světa internetu národní monopoly, které dané svazy tradičně drží mimo internet. Komise považuje modernizaci licencí pro poskytování hudebních služeb po internetu za velmi důležitou a bude v otázce navržených závazků konzultovat třetí strany.

Komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroes k tomu řekla: „On-line provozování přináší umělcům i spotřebitelům řadu výhod. Jsem rozhodnuta zajistit, aby systém licencí nebránil rozvoji skutečného evropského jednotného trhu mezi autorskými ochrannými svazy ku prospěchu dotyčných umělců i spotřebitelů.“

Autorská práva zajišťují textařům, skladatelům, interpretům nebo nakladatelům podíl z výdělku získaného komerčním využitím jejich děl. Vzhledem k tomu, že držitelé práv nejsou jednotlivě schopni sledovat veškeré využití svých děl, svěřují tento úkol autorským ochranným svazům, jež poskytují tyto služby: (1) udělují licence k užívání; (2) vymáhají práva; (3) vybírají autorské odměny; (4) vyplácejí autorských odměny držitelům práv.

Komise velmi podporuje přístup nastíněný v tzv. dohodě ze Santiaga, podle kterého se mají licence pro veškerý hudební repertoár všech svazů opravňující k zákonnému poskytování hudebních služeb na internetu a platné po celém EHP udělovat pouze na jednom místě. Plně uznává potřebu zajistit odpovídající ochranu autorských práv a bojovat proti pirátskému šíření. Domnívá se však, že omezení, která byla vytvořena na základě „klauzule o sídle podnikání“, podle které lze licence pro on-line využívání hudebních děl, které jsou platné po celém EHP, obdržet pouze od vlastního národního autorského ochranného svazu, mohou porušovat článek 81 Smlouvy o ES, protože územní exkluzivita, která byla poskytnuta jednotlivým autorským ochranným svazům není opodstatněna technickými důvody a je neslučitelná s povahou internetu.

Autorské ochranné svazy BUMA a SABAM se zavazují, že neuzavřou žádnou dohodu obsahující „klauzuli o sídle podnikání“. Tyto závazky se zveřejňují v Úředním věstníku, aby mohly zúčastněné třetí strany předložit své připomínky ještě před tím, než Komise vydá rozhodnutí, na jehož základě se tyto závazky pro oba dotyčné svazy stanou závaznými.

S ostatními autorskými ochrannými svazy, které obdržely sdělení o námitkách s cílem přijmout formální negativní rozhodnutí, Komise nadále vede formální řízení. Důkladně ovšem posoudí jakýkoli návrh závazků, který mohou za účelem zrušení omezení předložit ostatní autorské ochranné svazy, aby mohl být postup vůči nim uzavřen vydáním rozhodnutí o těchto závazcích.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy