Uskupení pěti firem včetně Deutsche Messe AG předložilo strategii pro Pražský veletržní areál v Letňanech

22.08.2005 | , EMC
Tiskové zprávy


Uskupení pěti firem včetně Deutsche Messe AG předložilo v řádném termínu do 15.8. komplexní návrh koncepce strategického partnerství pro Pražský veletržní areál v Letňanech společnosti PVA a.s. Komplexní plán počítá v první fázi s investicemi více než 5 miliard korun.

Ta vznikla jako společný podnik Hlavního města Prahy a firmy ABF, a.s. za účelem vybudování a provozování veletržního areálu. Návrhy uchazečů mají být vyhodnoceny do konce srpna, do konce letošního roku má být proces výběru partnera dokončen.

Projekt celkově počítá s postupnou výstavbou až 130 tisíc čtverečních metrů výstavních ploch a až 120 tisíc čtverečních metrů dalších objektů, jako jsou hotely, obchodní a administrativní budovy a komerční nemovitosti. V případě přijetí návrhu bude v první fázi projektu investováno více než 5 miliard korun, přičemž podstatná část veletržního areálu bude zprovozněna v návaznosti na otevření nových stanic metra trasy „C“, s nímž se počítá nejpozději v roce 2008. Po úplném dokončení projektu získají Letňany přední pozici mezi veletržními a výstavními areály v regionu střední a východní Evropy.

Uskupení vedené firmami Immorent ČR a Global Capital Finance tvoří dále společnosti Deutsche Messe AG, Česká spořitelna a Skanska CZ.

Společnost Deutsche Messe AG, přední světový provozovatel veletrhů a výstav, má zájem provozovat nově vybudované pražské veletržní centrum a zahrnout ho do svých celosvětových aktivit. Společnost Immorent ČR bude působit jako developer a leasingový pronajímatel nově vybudovaných nemovitostí. Společnost Skanska CZ se bude podílet na developerské činnosti a výstavbě zařízení. Česká spořitelna se svou silnou pozicí ve financování veřejného sektoru v České republice a Global Capital Finance se zkušenostmi ve strukturování a distribuci dluhových produktů pro veřejný sektor po celém světě společně zajistí komplexní finanční řešení projektu na mezinárodních trzích.

„Hlavní město Praha potřebuje moderní veletržní centrum světových parametrů, aby tak využilo potenciál stát se přední destinací pro pořádání mezinárodních veletrhů a výstav. Výstaviště v Letňanech je ideální lokalitou, vyžaduje však rozsáhlé dobudování výstavních prostor i další potřebné infrastruktury a rovněž silného partnera pro jeho provozování, jakým Deutsche Messe AG bezpochyby je,“ říká Tomáš Velemínský, jednatel společnosti Immorent ČR.

Navržený projekt využívá model partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP). Ve spolupráci s Hlavním městem Praha je uskupení firem připraveno zajistit strukturu financování a následně vystavět, provozovat a spravovat veletržní a výstavní areál a přidružené komerční nemovitosti. „Spojili jsme společnosti s rozsáhlými odbornými zkušenostmi potřebnými pro jednotlivé části projektu. Díky tomu jsme způsobilí připravit a v dohodnutých termínech realizovat pro Prahu projekt světové kvality,“ říká Axel L. Jacob, vicepresident společnosti Global Capital Finance.

„Vybudování tak rozsáhlé výstavní a kongresové kapacity je možné jen za podmínek spolupráce a vzájemné důvěry všech zúčastněných. Hlavní město Praha a společnost PVA do projektu vkládají nesmírně cennou lokalitu a spolehlivost partnerů je proto pro ně rozhodující. Navrhovaný koncept zabezpečí optimální využití vložených prostředků a současně umožní městu prosadit řešení zlepšující kvalitu života jeho obyvatel,“ dodává Pavel Čech, ředitel odboru Financování projektů PPP České spořitelny.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy