Kontrola úrovně služeb v rekreačních a turistických oblastech

31.08.2005 | , Česká obchodní inspekce
Tiskové zprávy


Na kontrolách v oblastech nejčastěji navštěvovaných turisty, rekreanty i náhodnými návštěvníky se v období od 22.7. do 15.8. 2005 podíleli inspektoři pěti inspektorátů ČOI. Kontrolovali prodej výrobků nebo zboží a úroveň poskytovaných služeb ve vybraných zařízeních.

Z celkem 311 kontrol zjistili inspektoři porušení ustanovení zákona ve 131 provozovnách (42 %). Nejčastěji porušovali prodávající povinnosti stanovené zákonem o ochraně spotřebitele. Kontroly byly členěny následovně s těmito zjištěními:

Kempy, restaurace, hotely, stánky s rychlým občerstvením a ostatní služby např. půjčovny kol
Z kontrolovaných 243 provozovnách bylo zjištěno 94 závad. (241 provozoven veřejného stravování včetně občerstvení - 93 závad; 1 stánek s textilem - 1 závada,  provoz vláčku - bez závad).

Festivaly, poutě, koncerty
Zkontrolováno 19 zařízení nebo provozoven závady byly zjištěny v 16 případech. (4 stánky s rychlým občerstvením - 2 závady, 15 stánků s prodejem textilu a hraček – 14 závad).

Koupaliště, plovárny a služby s tím spojené a stánky občerstvení
Při kontrolách 30 zařízení a provozoven bylo o 13 zjištění ( 25 provozoven veřejného stravování včetně stánků s občerstvením - 10 závad, 4 parkoviště - 2 závady, jedno koupaliště bez příslušného oprávnění).

Silniční trasy, prodej vybraných výrobků u čerpacích stanic, Kulturní památky (hrady, zámky…)
V kontrolovaných 25 objektech a provozovnách bylo zjištěno 8 závad (17 provozoven veřejného stravování a stánků s prodejem občerstvení - 7 závad,  prodej vstupenek a upomínkových předmětů v 5 objektech – 1 závada, 2 čerpací stanice – bez závad, jedno parkoviště – bez závad).

 
Opatření uložená ČOI

Za porušení povinností stanovených zákonem o ochraně spotřebitele uložili inspektoři v blokovém řízení fyzickým osobám celkem 110 pokut v souhrnné výši 95 000 Kč, se  17  prodávajícími bylo zahájeno nebo je připraveno zahájení správního řízení.

Do doby zjednání nápravy zakázali inspektoři prodej výrobků nebo zboží, které neodpovídalo požadavkům zvláštních právních předpisů, v celkové hodnotě 40 425 Kč a vydali zákaz používání 7 kusů neověřených měřidel.

Příslušným živnostenským úřadům bylo oznámeno 6 zjištění k přijetí opatření v jejich pravomoci.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy