Volby v Německu oslabily korunu na 29,33 Kč/EUR a 24,13 Kč/USD

19.09.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. září (ČTK) - Česká měna oslabila zhruba o 25 haléřů na 29,33 Kč za euro, kde stála okolo 17:00. Vůči dolaru koruna ztratila od pátečního večera 30 haléřů na závěrečných 24,13 Kč/USD. Důvodem poklesu kurzu byly víkendové výsledky voleb v Německu. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

"Domácí měna měla během první hodiny dnešního dne tendenci ztrácet, stejně jako okolní regionální měny. Trh byl pod vlivem posilujícího dolaru na eurodolarovém trhu po patovém výsledku německých předčasných voleb," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Těsné a nejednoznačné výsledky dávají podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové tušit, že jakákoli příští německá vláda bude slabá a nebude mít sílu k razantním ekonomickým reformám. "Hráči na devizovém trhu uplatňují jednoduchou logiku: silná, pravicová nebo liberální vláda rovná se příslib ozdravných hospodářských reforem, a tedy signál k nákupu a posílení příslušné měny," podotkla.

Reakce devizových trhů ale byla podle ní přehnaná. "Nepředpokládáme, že by oslabování koruny pokračovalo dlouho. Koruna se pohybuje velmi blízko od svého historického rekordu 28,90 Kč/EUR a je jen otázkou času, než se investoři rozhodnou historické maximum otestovat," poznamenala.

Koruna by mohla kopírovat vývoj obchodování s evropskou měnou celý týden. V ČR totiž tento týden nebudou zveřejněna žádná důležitá data. Směr však může udávat polský zlotý a maďarský forint. Maďarská centrální banka dnes snížila sazby o čtvrt procentního bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK