MMF navrhuje jasnější zacílení a větší slovo pro rozvojový svět

20.09.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 20. září (ČTK) - Mezinárodní měnový fond musí přesněji zacílit svou činnost a dát ve svém rozhodování větší slovo rychle rostoucím ekonomikám Asie i Afriky. Fond to v noci na úterý uvedl ve své dlouho očekávané sebekritické zprávě.

MMF musí po 60 letech činnosti zeštíhlet, být pružnější a praktičtější a omezit byrokracii. Hodnocení zjistilo, že fond se nechal zatáhnout do příliš mnoha aktivit a kvůli tomu se jeho činnost začala překrývat s agendou Světové banky, jejímž posláním je omezovat chudobu v rozvojovém světě. MMF má naproti tomu především hlídat finanční a makroekonomickou stabilitu ve světě, hranice mezi makroekonomikou a rozvojem se však zamlžila.

"Má-li fond zůstat v úzkém kontaktu s rychle se měnícím světem, musí rozpoznat organizující princip, který definuje jeho poslání a určuje priority," uvádí zpráva. Její vypracování inicioval výkonný ředitel fondu Rodrigo Rato poté, co se loni v červnu ujal funkce.

Rato na tiskové konferenci uvedl, že legitimitu fondu ohrožuje zastaralý hlasovací systém. Ten je založen na kvótách pro jednotlivé země, odrážející jejich podíl na globální ekonomice a revidovaných každých pět let.

Kritici tohoto systému již dlouho tvrdí, že rozdělení kvót zvýhodňuje USA a západní Evropu. To formálně stvrzuje nepsané pravidlo, podle něhož šéfa fondu vybírají Spojené státy a prezidenta Světové banky Evropa. Expandující ekonomiky Asie tak již řadu let požadují změny ve stanovování kvót, které by lépe odrážely jejich rostoucí podíl na globální ekonomice. Na nedostatek zastoupení si začíná stěžovat i Afrika.

"Kvóty jsou velmi důležitým prvkem, který se podle nás musí řešit, a doufáme, že v příštích měsících přijde tato otázka na přetřes. Je zde zapotřebí určitých změn," řekl Rato. Podle něho to je však věcí politického rozhodnutí, které on sám rozhodnout nemůže.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK