Koruna po poklesu na měsíční minimum posílila na 29,37 Kč/EUR

20.09.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. září (ČTK) - Česká měna po úvodním propadu na nejslabší hodnotu v měsíci 29,50 Kč za euro se odpoledne vrátila na 29,37 Kč/EUR, kde stála po 17:00. Vůči dolaru se koruna po poklesu na 24,30 Kč/USD posunula v závěru zpět na zahajovací kurz 24,10 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

"Dnešní seance začala pro korunu razantním propadem a další následoval v průběhu dopoledne. Přesto k výraznějšímu průlomu do slabšího pásma nedošlo a ve zbytku dne naopak trh korigoval ztráty. Před koncem se tak koruna obchodovala jen o několik haléřů slabší než v pondělí," uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Oslabující tendence dnes procházely napříč celým regionem. Střední Evropa zůstává pod tlakem s tím, jak většina hráčů na trhu sází na to, že americká centrální banka zvýší úrokové sazby a dále tak zatraktivní dolar, upozornil analytik Volksbank Vladimír Pikora. Hlavním důvodem dnešního oslabení koruny bylo ale podle něj pravděpodobně to, že soukromý fond Warburg Pincus prodal balík akcií Zentivy.

Podobné velké obchody vždy přichází nečekaně a na devizovém trhu způsobí značný zmatek, vysvětlila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Řada obchodníků během dne využívala oslabujícího kurzu k urychleným nákupům korun. V odpoledních hodinách přišlo uklidnění a koruna část svých ztrát smazala, dodala.

Nelze ale podle ní vyloučit, že dozvuky velkého obchodu ještě korunu částečně oslabí. "Nicméně se domníváme, že jakékoliv oslabení koruny způsobené jednorázovou transakcí bude jen velmi krátkodobé a domácí měna začne opět brzy posilovat na základě příznivých makroekonomických ukazatelů," podotkla Šichtařová.

Dolar vyčkává na dnešní rozhodnutí americké centrální banky Fed o nastavení úrokové sazby. Většina analytiků očekává zvýšení o 0,25 procentního bodu, část chce ponechat sazby na 3,5 procenta kvůli škodě po hurikánu Katrina. Předpokládané zvýšení může americké měně pomoci k ataku hranice 1,20 USD/EUR, míní dealer J&T Banky Lukáš Růžička.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK