OPEC chce zmírnit tlak na ropném trhu budováním nových rafinerií

21.09.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VÍDEŇ 21. září (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v úterý ve Vídni kromě krátkodobého uvolnění veškerých volných kapacit těžby dohodla na koordinované výstavbě rafinerií. Tím by v dlouhodobějším výhledu zmírnila nynější napětí na trhu. Právě nedostatek rafinerských kapacit je to, co nyní žene vzhůru ceny ropy a benzinu.

Ropný kartel ve Vídni představil plán zvýšit své zpracovatelské kapacity do roku 2010 o zhruba čtyři miliony barelů denně na 32,5 milionu. "Děláme více, než je náš úkol. Nové rafinerie buduje deset členských zemí. Je to integrovaný přístup," řekl novinářům ve Vídni prezident OPEC a kuvajtský ministr ropného hospodářství Ahmad Fahd Sabah.

OPEC tím chce kompenzovat váhavost velkých západních koncernů jako Royal Dutch Shell nebo Exxon Mobil, které se i přes nynější rekordní ceny ropy a produktů bojí, že výnosy z miliardových investic do rafinerií budou nízké. Přitom však příliš konzervativně předpokládají, že dnešní ceny nad 60 dolary za barel jsou jen excesem a že dlouhodobě se bude cena ropy nadále pohybovat kolem 25 dolarů. Řada analytiků však již i dlouhodobě počítá s cenou nad 40 dolary.

Expanze rafinerské produkce v zemích OPEC bude ale znamenat další připoutání Západu k ropným zdrojům na nestabilním Blízkém východě. Západní země se tak budou na tento region obracet nejen pro ropu, ale stále více pro benzin a naftu.

OPEC již v úterý vyšel vstříc odběratelům na Západě tím, že dočasně uvolní pro případ potřeby veškeré své rezervní kapacity těžby. Tím prakticky na tří měsíce od října zrušil platnost kvót, v jejich rámci mohou členské země kartelu čerpat maximálně 28 milionů barelů denně. Krok OPEC přivítal britský ministr financí Gordon Brown, který před schůzkou OPEC patřil k největším kritikům kartelu.

Ceny ropy sice v úterý díky vstřícnému kroku OPEC výrazně klesly, podle analytiků však uvolnění limitů nic neřeší, protože ropy nyní na trhu přebývá. Nejtíživějším problémem je totiž nedostatek kapacit rafinerií, protože hurikán Katrina na konci srpna zastavil provoz velkých závodů na jižním pobřeží USA.

Nedostatek rafinerských kapacit označil za "velký problém" i šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Claude Mandil. "Je to hlavní zdroj obav. Je nutné, aby firmy byly v investování do nových kapacit trochu odvážnější," řekl Mandil agentuře Reuters. K povzbuzování větších investic vyzval v úterý západní vlády také prezident OPEC Ahmad Sabah.

V USA se otevírala poslední nová rafinerie před třemi desetiletími a otevírání nových brání kromě obav z nízké ziskovosti i přísná regulace a odpor na místní úrovni. Nedostatek zpracovatelských kapacit byl na americkém trhu cítit i před hurikánem Katrina.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK