Jahn: Vláda čeká rozhodnutí Hyundai o investici na přelomu roku

03.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 3. října (ČTK) - Vláda očekává rozhodnutí jihokorejské automobilky Hyundai Motor o umístění svého závodu na výrobu vozů na přelomu letošního roku, uvedl to na dnešní tiskové konferenci Svazu průmyslu a obchodu v Brně vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Pokud by se korejská automobilka rozhodla pro Českou republiku, využívala by podle Jahna subdodavatelskou síť, kterou buduje na Slovensku dceřiná firma Hyundai společnost Kia.

"Je zcela zřejmé, že rozhodování o této investici navazuje na proces výběru závodu pro výrobu automobilů Kia," uvedl Jahn.

Hyundai zřejmě využije tzv. investičních pobídek, které mají přilákat zahraniční investory. Maximální částka v úlevě na dani je podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana 50 procent z realizované investice po dobu deseti let. "Předpokládám, že investor tohoto významu využije tento schválený systém," uvedl. Hyundai zvažuje investici v objemu 30 miliard korun.

Stále však není jasno o konkrétní lokalitě případné výstavby závodu, kvůli možným problémům s výkupem pozemků žádná ze stran o lokalitě nehovoří. Nejčastěji se hovoří o průmyslové zóně v Nošovicích na Frýdecku-Místecku. Umístění investice do Moravskoslezského kraje, o čemž Hyundai uvažuje, by podle Urbana přineslo do regionu společně se subdodavatelskými kapacitami 12.000 pracovních míst. V regionu, kde míra nezaměstnanosti dosahuje 14,5 procenta, by investice podle Urbana významně snížila počet lidí bez práce.

Nová továrna má mít roční kapacitu asi 300.000 vozů a firma předpokládá, že v ní zahájí výrobu ve druhé polovině roku 2008. Výstavba továrny by měla začít příští rok. Hyundai zatím v Evropě prakticky není přítomen a jediná jeho základna je v Turecku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK