Koruna oslabila k dolaru o třicet haléřů na 24,88 Kč/USD

03.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. října (ČTK) - Česká měna v pondělí oslabila k dolaru o téměř 30 haléřů na závěrečných 24,88 Kč/USD, což bylo způsobeno výrazným zpevněním americké měny na světových trzích. Vůči euru se koruna pohybovala kolem hranice 29,60 Kč za euro, po 17:00 byla o pět haléřů slabší. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

Domácí měna těkala v poměrně širokém pásmu mezi 29,52 a 29,66 Kč/EUR, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Makroekonomická data spíše poukazují na silnější kurz, proti však stále působí negativní nálada na celý středoevropský region, doplnil dealer J&T Banky Lukáš Růžička.

Dolar výrazně posílil na počátku týdne pod 1,20 USD za euro. Vliv měla podle Růžičky především další "nesnáze" pro Evropu, tentokrát v podobě krachujícího jednání o rozšíření EU o Turecko. "Vypadá to, že americká měna může dále posilovat a vyrovnat maximum v tomto roce pod 1,19 USD/EUR," podotkl.

Koruna nyní trpí nedostatkem čerstvých podnětů a ani další dva dny nepřinesou kýženou inspiraci, míní analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Teprve ve čtvrtek budou zveřejněny statistiky o srpnovém vývoji zahraničního obchodu. "Teprve to by mohlo obchodníkům poskytnout návod, co s korunou," uzavřela s tím, že tuzemská měna by tak mohla v závěru týdne lehce zpevnit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK