Pražská burza zahájila čtvrtletí růstem na další rekord

03.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. října (ČTK) - Akciový trh pražské burzy v pondělí vykročil do posledního letošního čtvrtletí pravou nohou. Letošní zisk rozšířil o jedno procento a posunul se na další rekordní hodnotu. Hlavními tahouny byly cenné papíry Komerční banky a Philip Morris s více než dvouprocentním přírůstkem, oznámila burza.

Hlavní akciový index PX 50 vyrostl o jedno procento na nejvyšší závěr v historii 1468,2 bodu a užší index PX-D získal 1,04 procenta na nové maximum 3704,2 bodu. "Pozitivní sentiment převládl i v ostatních evropských zemích, o více než procento si polepšily burzy v Budapešti a ve Varšavě," připomenul Tomáš Matuška z firmy BH Securities.

Akcie Komerční banky zpevnily o 2,48 procenta na 3675 korun a kurz Philip Morris se zvedl o 2,04 procenta na 19.338 korun. Obě společnosti v minulém týdnu na rozdíl od většiny cenných papírů na trhu ztrácely, což k nim podle makléřů mohlo přitáhnout pozornost.

Český Telecom pak vyrostl o 0,9 procenta na 496 korun povzbuzený novým přehodnocením. Analytici investiční banky Lehman Brothers podle internetových stránek makléřské firmy Patria Finance ponechali doporučení pro tento titul na nákupním stupni s cílovou cenou 600 korun.

Akcionáře opět nezklamal elektrárenský ČEZ, který získal 0,74 procenta na nový vrchol 744,8 koruny. ČEZ neustává ve snaze posílit své postavení v regionu. Naposledy podal nabídku na koupi černohorské elektrárny Pljevlja a zhruba třetinového podílu v nedalekém hnědouhelném dole.

Celkové obchody s akciemi se snížily o zhruba miliardu korun pod letošní průměr na 3,7 miliardy korun.

Celkový objem obchodů: 3,984 miliardy Kč

- akcie: 3,729 miliardy Kč

- dluhopisy: 0,255 miliardy Kč

- obchodní systém: 1,276 miliardy Kč

- ostatní obchody: 2,708 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK