LN: Odbory budou požadovat čtyřprocentní reálný růst platů

04.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. října (ČTK) - Odbory budou po zaměstnavatelích požadovat v kolektivních smlouvách na příští rok nejméně čtyřprocentní reálný růst mezd. Lidovým novinám to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch. Zaměstnavatelé to podle listu považují za nemožné. Tvrdí, že nárůst by neodpovídal produktivitě práce.

Šéf železničních odborů Jaromír Dušek má nároky ještě vyšší. Podle něj je reálné, aby platy rostly pětiprocentním tempem. V případě Českých drah hodlá Dušek takový nárůst opravdu prosadit, píšou LN.

Požadavky odborů ostře kritizuje generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška. "Takový reálný růst je nepřípustný," prohlásil. Podle něj by nebyl doprovázen vyšší produktivitou práce.

Konzultační firma Mercer Human Resources Consulting v pondělí zveřejnila, že českým zaměstnancům by měly mzdy stoupnout celkově o pět procent a reálně po odečtení inflace o 2,5 procenta.

S takovým zvýšením Liška souhlasí. Za hluboce podhodnocený však tento odhad označili nejen odboráři, ale také analytici. "Reálně by mzdy v příštím roce mohly růst tempem pěti až šesti procent," řekl listu analytik společnosti PPF Pavel Kohout. Za pravdu mu dává také hlavní ekonom firmy Patria Finance David Marek. O něco pesimističtější je pak ekonomka Markéta Šichtařová z Next Finance, která pro příští rok odhaduje čtyřprocentní nárůst.

Začátkem září se zástupci vlády a Odborového svazu státních orgánů dohodli, že objem peněz na růst platů ve veřejném sektoru vzroste v příštím roce o 4,5 procenta. "Pokládám to za rozumný a solidní kompromis. Myslím si, že je to rozumný růst i z hlediska vývoje inflace v příštím roce, zajišťuje zhruba dvouprocentní reálné zhodnocení mezd ve veřejném sektoru," komentoval tehdy dohodu ministr financí Bohuslav Sobotka.

Konzultační společnost Mercer uvádí, že v celé Evropské unii se výplaty po odečtení inflace zvýší o dvě procenta, nad tímto průměrem však budou téměř všechny členské země střední a východní Evropy s výjimkou Polska. Lépe se budou mít zaměstnanci na Slovensku, kterým se mají mzdy v průměru zvýšit celkově o 6,3 procenta a reálně o 3,5 procenta.

Nejvíce by se měly příští rok zvýšit reálné mzdy zaměstnanců v rychle rostoucích ekonomikách východní Evropy, Indie a Číny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK