HN: E.ON jedná s ČEZ o stavbě elektrárny v České republice

04.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. října (ČTK) - Německý koncern E.ON jedná se svým tuzemským konkurentem ČEZ o společné stavbě elektrárny v Česku. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. Obě firmy rozhovory připustily, ale o podrobnostech jejich zástupci hovořit nechtěli. Výstavbou elektrárny by E.ON řešil nedostatek výrobních zdrojů v České republice, píšou HN.

"Konkrétní projekty musíme teprve nalézt, mluvit o nich je předčasné," řekl deníku Michal Fehn, předseda představenstva E.ON Czech Holding. Dodal, že nová elektrárna by znamenala pro E.ON velmi zajímavý projekt. Možnou spolupráci připustil i šéf ČEZ Martin Roman, uvedl list.

E.ON v Česku prodá svým zákazníkům ročně na 12 miliard kilowatthodin energie. Plných 80 procent však nakupuje od společnosti ČEZ. To zhoršuje jeho konkurenční schopnost, píše deník.

K posílení vlastních českých výrobních energetických zdrojů však německá firma hledá i další cesty. Jedná s radnicemi v několika jihočeských a jihomoravských městech o kapitálovém vstupu do jejich teplárenských podniků, které vyrábějí rovněž elektřinu, uvádějí HN.

"Šlo by spíš o několik menších projektů, protože naším hlavní činností jsou eletroenergetika a plynárenství," říká Fehn. Firma má například zájem o teplárnu České Budějovice. "Ten zájem je dlouhodobý, ale zatím jsme neměli důvod své akcie prodávat," řekl deníku českobudějovický primátor Miroslav Tetter.

Energetické společnosti působící pod značkou E.ON dodávají elektřinu, zemní plyn a související služby více než 25 milionům zákazníků v Evropě a USA. V roce 2001 získal v Česku koncern majoritní podíly v Jihomoravské energetice a Jihočeské energetice.

Skupina E.ON působí i v oblasti plynárenství, majoritní podíly však v tuzemských plynárenských firmách přímo nemá. Pouze v Jihočeské plynárenské vlastní koncern s kooperačním partnerem Oberösterreichische Ferngas AG přes 50 procent, a společně tak manažersky firmu ovládají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK