Ve Francii se dnes stávkuje proti hospodářské politice vlády

04.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 4. října (zpravodaj ČTK) - Doprava ve Francii byla dnes těžce postižena stávkou, kterou vyhlásily všechny hlavní odborové ústředny pod hesly obrany zaměstnanosti a koupěschopnosti. Stávka postihla i některá další odvětví. Z politického hlediska jde o první významný test pro vládu premiéra Dominiqua de Villepina za víc než čtyři měsíce její činnosti.

Stávky byly vyhlášeny v 75 městech. Na 150 místech jsou ohlášeny demonstrace proti hospodářské politice vlády. Největší se má konat odpoledne v Paříži.

V hlavním městě dnes od rána funguje městská doprava jen asi z poloviny, příměstských vlaků jezdí jen třetina. Vlaková doprava v zemi je omezena na 40 až 60 procent.

Ředitelství civilního letectví dnes předpokládá zrušení 175 letů na pařížském letišti Orly a 212 na Roissy/Charles de Gaulle. Pařížské zastoupení Českých aerolinií ČTK sdělilo, že zatím nebyla zrušena žádná linka do Prahy a z Prahy. Nelze prý vyloučit určitá zpoždění.

Stávka se dotýká i školství, kde by dnes neměla nastoupit do práce asi polovina učitelů, v kioscích a trafikách se dnes neobjevila většina deníků. Dvou až čtyřhodinové zastavení práce se očekává také v řadě soukromých podniků. Dálnice jsou dnes ve Francii zadarmo, protože ve stávce jsou i zaměstnanci mýtnic.

Odbory tvrdí, že účast na protestních akcích bude ještě vyšší než při jejich poslední vlně 10. března, kdy se jich zúčastnilo víc než milion lidí. Policie tehdy mluvila o 570.000. Podle průzkumů považují protesty za oprávněné skoro tři čtvrtiny Francouzů. Protestní hnutí má podporu levicové opozice.

Dnešní protest byl naplánován už před několika týdny. Teď se zkumuloval s ostrým konfliktem, který vypukl kolem plánované privatizace lodní společnosti SNCM a hrozil úplnou izolací Korsiky. Pro Villepinovu vládu je tak tento týden nejobtížnější od jejího nástupu do funkce koncem května.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK