Koruna posílila o osm haléřů na 29,50 Kč/EUR

04.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. října (ČTK) - Česká měna proti otevíracímu kurzu k euru posílila o osm haléřů a kolem 10:45 stála na úrovni 29,50 Kč/EUR. Koruna zpevnila i k dolaru. Proti ránu posílila o 12 haléřů na 24,78 Kč/USD, řekl Tomáš Vlk z Patria Online. Dnes se na trhu nečekají žádné důležité ekonomické zprávy, hlavní vliv na korunu tak bude mít dění v regionu.

Na českou měnu mají negativní vliv zejména polský zlotý a maďarský forint. V Polsku po nedávných parlamentních volbách totiž zatím panuje určitá nejistota ohledně nové vlády a Maďarsko se musí lépe vypořádat s deficity veřejných rozpočtů. "V Polsku by ale mohly pomoci prezidentské volby v neděli," uvedl Vlk.

Kurz koruny příliš neovlivnilo ani to, že v pondělí ministerstvo financí oznámilo, že v září skončil státní rozpočet s přebytkem 25,8 miliardy korun, což byl nejlepší výsledek v historii ČR.

"Dnes bude pokračovat stagnace kolem 29,50 Kč/EUR," uvedla ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová. Pro příští týdny předpokládá, že se česká měna pokusí posílit až k hranici 29,00 Kč/EUR. Vliv na korunu by mohlo mít v dalších dnech i to, že ve čtvrtek Český statistický úřad zveřejní data o zahraničním obchodu za srpen. "Údaj by mohl koruně v dalším týdnu pomoci k posílení," domnívá se Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK