Japonská Daido Metal postaví v Brně závod a zaměstná 100 lidí

04.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 4. října (ČTK) - Japonská společnost Daido Metal postaví na Černovické terase v Brně závod na výrobu ložisek za téměř 400 milionů korun. Výrobu chce zahájit už začátkem příštího roku. V první fázi zaměstná asi 100 lidí. Produkce závodu pokryje poptávku celého evropského kontinentu, sdělila dnes ČTK agentura CzechInvest.

Firma dnes podepsala s městem smlouvu o koupi pozemku. Podle primátora Richarda Svobody je příchod japonského investora důkaz o kvalitním zázemí a dobře připravené průmyslové zóně. Generální ředitel Daido Metal Europe doplnil, že Česká republika má nyní v Evropě v oboru automobilového průmyslu velmi silnou pozici.

Japonská investice přinese městu kromě nových pracovních míst i nové technologie a know-how. Daido Metal Czech nyní zvažuje i úzkou spolupráci s Vysokým učením technickým v Brně. Po seznámení s prostředím pak firmy často do Brna přesouvají i své vývojové aktivity.

Nový závod vyroste poblíž dalších dvou japonských firem na Černovické terase. Od dubna zde začala stavět firma Daikin, která vyrábí klimatizační zařízení pro průmysl i domácnosti. Na konci roku by měla začít výroba komponentů pro klimatizace v Ohmori Technos Corporation.

Daido Metal existuje od roku 1939, kdy zahájila provoz továrna Nakagawa ve městě Nagoya. Za posledních 50 let se firma stala lídrem ve výrobě kluzných ložisek pro automobilový či lodní průmysl. Společnost má 14 závodů po celém světě, kde zaměstnává téměř 4000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK