Objem realitních transakcí letos zatím vzrostl na 20 miliard Kč

04.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. října (ČTK) - Na trhu s komerčními nemovitostmi v České republice se zatím v letošním roce uskutečnily obchody za 675 milionů eur (zhruba 20 miliard Kč). Většina transakcí se týkala kancelářských a maloobchodních prostor. Velký podíl měl například prodej hypermarketů a obchodních pasáží společnosti Carrefour. Vyplývá to z aktuální zprávy Prague City Profile společnosti Jones Lang LaSalle. Loni objem investic do komerčních nemovitostí dosáhl téměř 1,3 miliardy eur (38 miliard Kč).

Jones Lang LaSalle odhaduje, že do regionu střední a východní Evropy míří do kancelářských, obchodních a průmyslových prostor investice ve výši deseti až 12 miliard eur (až 360 miliard Kč). Očekává se, že v letošním roce objemy investic v tomto regionu poprvé překročí čtyři miliardy eur (118 miliard Kč). Do konce srpna region zaznamenal transakce s komerčními nemovitostmi za 2,8 miliardy eur (83 miliard Kč). K investorům se řadí například Immofinanz, Europolis či GE Capital.

K významným letošním investicím na tuzemském trhu patří také akvizice obchodního centra Varyáda za 34 milionů eur, což je v přepočtu více než miliarda korun. Jde o vůbec první transakci v České republice pro fond Dawnay Day z Velké Británie. Nedávno také uzavřely obchod za 72 milionů eur (přes dvě miliardy korun) společnosti Rodamco a ECE. Rodamco tak získalo 75procentní podíl v pražském projektu Arkády Pankrác.

Ceny kancelářských, obchodních i průmyslových nemovitostí v Česku se nadále blíží cenovým úrovním na západních trzích EU. Výnosy z prvotřídních kancelářských prostor v Praze budou na konci 3. čtvrtletí dosahovat sedmi procent a očekává se, že právě uskutečňované transakce stlačí výnosy pod tuto hranici, uvádí Jones Lang LaSalle.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK