Česká pojišťovna zvýšila podíl v Zentivě na 12,3 procenta

04.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. října (ČTK) - Česká pojišťovna spolu s dalšími společnostmi ze své skupiny oznámila zvýšení podílu ve farmaceutické firmě Zentiva na 12,295 procenta. Předtím v ní vlastnila jen malý podíl. Akcie koupila od amerických fondů Warburg Pincus. Informovala o tom Zentiva v tiskové zprávě. ČP by se tak měla stát druhým největším akcionářem Zentivy.

"Cenu nemůžeme komentovat. Z hlediska ČP jde o dlouhodobou investici," řekl bez bližších podrobností mluvčí ČP Václav Bálek.

Obchod se uskutečnil ve dvou balících. K 29. září 2005 byl vypořádán obchod se 360.000 akciemi, vypořádání druhého obchodu 3,84 milionu akcií by se mělo uskutečnit dnes. Po těchto nákupech by samotná ČP měla držet v Zentivě 10,11 procenta, podíl Penzijního fondu České pojišťovny, CP Reinsurance Company, České pojišťovny Zdraví a společnosti ČP Invest dosáhne 2,18 procenta.

PPF, do jejíž skupiny ČP patří, získala od fondu Warburg Pincus 21. září spolu se skupinou J&T v Zentivě asi 13 procent akcií údajně za 5,2 miliardy korun. Warburg tehdy oznámil výrazné snížení svého podílu ze 48 procent přibližně na pětinu. PPF měla k tomuto datu zhruba 10,4 procenta, J&T asi 2,6 procenta.

Spojenectvím PPF s J&T vznikl na konci září druhý největší akcionář Zentivy. Vedení Zentivy má v rukou asi 12procentní podíl. Zentiva je čtvrtým největším výrobcem léků ve východní Evropě a s jejími akciemi se od loňska obchoduje na pražské burze.

Česká pojišťovna je největší domácí pojišťovací ústav s tržním podílem 37 procent. Její základní kapitál činí tři miliardy korun. Pojišťovna spravuje přes 13 milionů pojistných smluv. Hlavním akcionářem ČP je společnost CESPO B.V. ze skupiny PPF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK