Kapsch se uchází o dodávku systému mýtného spolu s PVT a ČSOB

04.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. října (ČTK) - Společnost Kapsch se uchází o dodávku systému elektronického mýtného v ČR spolu s počítačovou firmou PVT a bankou ČSOB. Kapsch to oznámil ČTK. V případě úspěchu v soutěži budou stavební činnost v souvislosti s budováním systému zajišťovat Stavby silnic a železnic.

Některé firmy, které se orientují na satelitní systémy výběru elektronického mýtného, dnes oznámily, že požadují zrušení výběrového řízení. Podle sdružení Toll Sat je zadání nevyvážené a dává přednost mikrovlnnému systému. Řada velkých světových provozovatelů mýtného se tak české soutěže nakonec nezúčastnila. Nabídku nepodaly například Siemens, T-Systems ani francouzská Sanef s Logicou nebo norský Q-free.

Nedávno se také po Praze objevila plakátová kampaň, podle které stát v případě zavedení mikrovlnného systému přijde o 33 miliard korun.

Kapsch podal v soutěži třetí nejnižší nabídku ze čtyř uchazečů. Systém je ochoten vybudovat a provozovat za 22 miliard korun. S nejlevnější nabídkou přišlo konsorcium Ascom Fela s Damovem a ABD Group, které nabídlo 15 miliard korun. Druhou nejnižší nabídku dala Autostrade, a to 17,5 miliardy korun. S nejvyšší cenou přišlo konsorcium A-Way s AŽD Praha (33,7 miliardy korun). Cena bude mít při rozhodování 60procentní váhu. Důležitá bude také rychlost vybudování a rozšíření systému o další úseky, jednoduchost pro uživatele i provozovatele.

Kapsch patří s více než 100 instalacemi ve 30 zemích světa k předním dodavatelům elektronických mýtných systémů. V dubnu založil společnost Kapsch Telematic Services, kterou před měsícem posílili i mezinárodní partneři - národní dálniční společnosti Autoroutes Paris Rhine Rhone a Brisa Access Electrónica Rodoviária, které provozují mýtné systémy a telematické služby ve Francii a v Portugalsku.

Kapsch zaváděl mýtné projekty mimo jiné v Mexiku, Španělsku a Austrálii. Jeho největším referenčním projektem je mikrovlnný elektronický mýtný systém v Rakousku, který funguje od ledna 2004.

Vítěz české soutěže by mohl být znám do konce října, pak ho komise doporučí ke schválení vládě. Smlouvu s vítězem chce stát uzavřít do konce listopadu. Mýtné by se v ČR od kamionů mělo začít vybírat od roku 2007 nejdříve na 970 kilometrech dálnic a rychlostních komunikací, později i na vybraných silnicích první třídy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK