Sobotka: Ministerstva utratí část přidělených peněz až příští rok

04.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. října (ČTK) - Ministerstva v letošním roce neutratí všechny peníze přidělené rozpočtem a zhruba 25 miliard korun převedou do rezerv. Tyto peníze tedy utratí až příští rok. Podobnou částku si ministerstva dala stranou i loni a utratila ji až během letošního roku. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na ministra financí Bohuslava Sobotku.

"Neutratíme všechny peníze, které jsou rozpočtovány na letošní rok. Velká částka bude převedena do rezervních fondů, což se v prosinci projeví jako výdaj," řekl rozpočtovému výboru sněmovny ministr.

Podle české účetní metodiky se peníze převedené do rezervních fondů považují za výdaj, takže při jejich zaúčtování se okamžitě zvýší rozpočtový deficit. Podle metodiky Evropské unie ESA 95 jsou ale tyto prostředky považovány za výdaj až v okamžiku, kdy se skutečně utratí.

Loni ministerstva odložila do rezerv 25,6 miliardy korun, které utrácejí letos. Tyto výdaje tak letos ovlivní výši deficitu podle metodiky ESA 95, ale nikoli podle českých účetních postupů. Návrh rozpočtu na příští rok počítá s deficitem 74,4 miliardy Kč, nepočítá se v něm ale s žádnými transfery do rezerv.

Česká republika by měla mít letos fiskální deficit 4,3 procenta ve vztahu k hrubému domácímu produktu. Příští rok se má deficit snížit na 3,7 procenta HDP. Tyto prognózy jsou vypočteny podle české účetní metodiky. Letošní rozpočet se vyvíjí lépe, než vláda předpokládala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK