Svoboda: Na rekonstrukci Iráku vláda ČR dosud vydala 1,9 mld. Kč

04.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. října (ČTK) - Na rekonstrukci Iráku dosud vláda České republiky vyčlenila prostředky ve výši 78 milionů dolarů, což je v přepočtu přes 1,9 miliardy korun. Prostředky byly mimo jiné použity na humanitární pomoc, na činnost polní nemocnice v Basře nebo výcvik irácké policie. Novinářům to dnes po jednání s iráckým prezidentem Džalálem Talabáním řekl ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Česká vláda nabídla od roku 2003 na podporu konkrétním projektům a projektovým studiím v oblasti energetiky, těžby ropy, vodního hospodářství, geologického průzkumu a dopravní infrastruktury 500 milionů korun.

S Talabáním se sešli také zástupci některých českých podniků, které mají zájem investovat v Iráku. Podle údajů ministerstva zahraničí jde například o Aero Vodochody, Azas Invest, Chemoprojekt, Citibank, Jawa nebo Strojexport.

Talabání řekl, že zve české firmy do Iráku. Dodal, že mají veškerou podporu irácké vlády. Irák má celkem 18 krajů a ve 14 z nich jsou podle iráckého prezidenta z hlediska podnikání a investování dobré bezpečnostní podmínky.

České firmy jsou v Iráku vítány a oceňovány pro kvalitu práce, kterou v této zemi v minulosti odvedly. V 70. a 80. letech se podílely na industrializaci Iráku, především ve výstavbě chemických a petrochemických komplexů. Mezi další důležité obory patří vodní hospodářství či stavebnictví. Výbornou pověst mají v Iráku tradiční české značky jako například Škoda, Jawa, Sigma či Zetor.

Celková hodnota vládou podpořených projektů českých firem v Iráku by letos měla podle dřívějších údajů ministerstva průmyslu a obchodu stoupnout na 8,6 miliardy korun z loňských zhruba 290 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK