Koruna zpevnila o víc než desetník na 29,56 Kč/EUR a 24,76 Kč/USD

04.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. října (ČTK) - Česká měna při poklidném obchodování posílila o 12 haléřů na 29,56 Kč/EUR, kde stála kolem 17:00. Vůči dolaru koruna zpevnila o 14 haléřů až na závěrečných 24,76 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

Domácí měna bez výraznějších impulzů dnes ve srovnání s pondělním závěrem mírně získala, uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk. Hlavním faktorem byl podle něj vývoj ostatních měn v regionu. Posílení k americké měně bylo v souladu s tím, jak dolar zvolna ustupuje od hranice 1,19 USD/EUR, dodal.

Trh si nevšímá domácích faktorů, ať je to politická situace či zlepšené hospodaření státního rozpočtu, upozornil dealer J&T Banky Lukáš Růžička. Postoj investorů k novým zemím EU bude podle jeho slov dominovat obchodování i v dalších dnech.

Koruna je pod negativním tlakem okolních měn, míní analytička Next Finance Markéta Šichtařová. V Polsku přetrvává poněkud nejasná povolební situace, která k optimismu na devizovém trhu nepřispívá. V Maďarsku podle ní zase panuje velká nejistota ohledně vývoje veřejných financí.

Analytička připomněla, že nynější úroveň kurzu je atraktivní k nákupu levných korun. Na druhou stranu se stále nedostává onoho impulzu, který by korunu popostrčil směrem k posílení. "Tím by se ale mohl stát již ve čtvrtek údaj o zahraničním obchodě," poznamenala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK