Akcie na burze posílily na nové rekordní úrovně

04.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. října (ČTK) - Akcie obchodované na pražské burze pokračovaly v rekordním tažení z předešlých dvou dnů. Největší zisk přinesl investorům Český Telecom podporovaný Zentivou a Unipetrolem. Hlavní index PX 50 zpevnil o 0,69 procenta na 1478,3 bodu a užší indikátor PX-D o 0,64 procenta na 3728 bodů, což byly v obou případech nejsilnější závěry v historii.

Telecom udával na trhu tón od počátku obchodování a brzy protnul hranici 500 korun, která mu odolávala od února 2001. Nakonec si připsal výdělek 1,69 procenta na 504,4 koruny při obchodech za takřka 2,4 miliardy korun. Na Telecom se investoři podle obchodníků zaměřili i kvůli podhodnocení vůči konkurentům a šancím na výplatu dividendy.

"Do trhu se vrací část prostředků ze skončené nabídky k převzetí, takže titul pokračuje ve vyplňování ztráty vůči ostatním telekomunikačním titulům v regionu," uvedl Vladimír Vávra z firmy Patria Direct. "Většina investorů předpokládá v příštím roce vysokou dividendu a zvýšenou aktivitu ze strany majoritního akcionáře společnosti Telefónica," doplnil Petr Pelc ze společnosti Cyrrus.

Zentiva si polepšila o 1,41 procenta na 1152 korun. Česká pojišťovna, jednička domácího pojišťovacího trhu, oznámila ve shodě s dalšími firmami ovládnutí 12,3 procenta Zentivy. Unipetrol vyrostl o 1,21 procenta na 241,7 koruny. Podíl společnosti Atlantik FT v Unipetrolu se vrátil nad pět procent, když v září klesl až na 4,8 procenta z takřka osmi procent. Hlasovací práva zveřejnila na webových stránkách Komise pro cenné papíry.

Burza zprostředkovala obchody s akciemi za letos nadprůměrných 5,1 miliardy korun po pondělním objemu 3,7 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK