Americké akcie dopoledne rostly díky poklesu cen ropy

04.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 4. října (ČTK) - Akcie předních amerických korporací dopoledne na Wall Street rostly díky tomu, že ceny ropy šly dolů. Kladně na investory zapůsobila i zpráva o srpnovém vývoji zakázek v amerických výrobních závodech.

Dow Jonesův index zahrnující třicítku nejsilnějších titulů trhu v poledne newyorského času posílil o 0,3 procenta na 10.566 bodů. Index trhu Nasdaq se v poledne, tedy v 18:00 SELČ, zvýšil o půl procenta na 2165,7 bodu.

Největší zisky vykázaly akcie firem citlivých na celkové hospodářské klima, například Boeing a Caterpillar. Obě emise jsou v Dow Jonesově indexu zahrnuty.

Ceny termínových kontraktů ropy na newyorské burze NYMEX klesly o více než dva dolary za barel k 63 dolarům. Postaral se o to příslib americké vlády použít strategické ropné rezervy, pokud to bude nutné. "Pokles cen energií trhu prospěl," uvedl jeden z analytiků.

Zakázky na zboží amerických továren se v srpnu meziměsíčně zvýšily o 2,5 procenta díky poptávce po zboží krátkodobé i dlouhodobé spotřeby. Dopad hurikánu Katrina na zakázky by měl být podle amerického ministerstva obchodu malý, protože podíl postižených oblastí na celkové zpracovatelské produkci v USA činí pouze 1,85 procenta.

Ekonomové očekávali růst o dvě procenta. "Je to další znamení, že je zpracovatelská část ekonomiky v dobré kondici," citovala agentura Reuters téhož analytika.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK