Síť čerpacích stanic Aralu má koupit rakouská OMV

05.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. října (ČTK) - Síť čerpacích stanic společnosti Aral v Česku koupí s největší pravděpodobností rakouská společnost OMV. S odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký jednání to píše Mladá fronta Dnes. Kupní smlouva by měla být podepsána v příští dnech, informuje deník.

Aral, který vlastní britský koncern BP, má na českém trhu s pohonnými hmotami zhruba desetiprocentní podíl. Úmysl prodat síť čerpacích stanic v České republice oznámila firma již v lednu. Provoz stanic v Česku prý není v souladu s její strategií.

Hodnotu Aralu ekonomové odhadují na tři až čtyři miliardy korun, píše MfD.

OMV nyní vlastní 145 pump a po spojení s Aralem se v tuzemsku stane největší zahraniční sítí, uvádí deník. Prvenství by získala v celkovém objemu prodeje, dodává.

Nejvíce pump, zhruba tři stovky, má v Česku síť Benzina ze skupiny Unipetrol. Ta také dříve potvrdila, že se o koupi sítě Aralu uchází. Dalšími zájemci byly Shell, Agip a konsorcium Slovnaft/MOL.

V České republice loni působilo podle údajů České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu zhruba 2151 čerpacích stanic. Asi čtvrtina, přes 540 čerpacích stanic, patřila zahraničním společnostem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK